1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Kiirelt areneva tehnoloogiavaldkonna edendamiseks loodi Eesti Virtuaal- ja Liitreaalsuse Assotsiatsioon
Kiirelt areneva tehnoloogiavaldkonna edendamiseks loodi Eesti Virtuaal- ja Liitreaalsuse Assotsiatsioon

Kiirelt areneva tehnoloogiavaldkonna edendamiseks loodi Eesti Virtuaal- ja Liitreaalsuse Assotsiatsioon

15 ettevõtet ja organisatsiooni koondusid MTÜ-sse Eesti Virtuaal- ja Liitreaalsuse Assotsiatsioon (EEVR), mille eesmärgiks on tutvustada avalikkusele virtuaal- ja liitreaalsuse kasutusvõimalusi ning edendada valdkonnas Eesti-sisest ja rahvusvahelist koostööd.

“Laialt levinud arusaama kohaselt kuulub virtuaal (VR)- ja liitreaalsus (AR) mängude- ja meelelahutusmaailma, aga tegelikkuses kasutatakse neid tehnoloogiaid juba täna väga edukalt ka teistes valdkondades tööstusest turunduseni ja haridusest ohutusennetuseni,” selgitas EEVR-i juht Märt Lume. “Viimastel aastatel on virtuaal- ja liitreaalsuse seadmed muutunud palju soodsamaks ja mugavamaks, mis aitab kaasa tehnoloogia järjest laiemale kasutuselevõtule igapäevaelus.”

Globaalselt on jõudsalt kasvamas laiendatud reaalsuse (XR) turg, mis ühendab virtuaalreaalsuse (VR), liitreaalsuse (AR) ja segareaalsuse (MR) tehnoloogiaid. Maailma juhtivad turu-uuringute (teine analüüs siin) firmad ennustavad, et turg kasvab lähiaastatel pea 70%, $27 miljardilt 2018. aastal $393 miljardini 2025. aastal. AR- ja VR-tehnoloogiate kombinatsioon võimaldab lõppkasutajatel, sealhulgas üksikisikutel, ettevõtetel, haridusasutustel ja avalikul sektoril, suhelda kõrgelt digitaliseeritud sisuga iseseisvate peakomplektide kaudu. Tööstusekspertide sõnul läheb XR-tehnoloogia peatselt üle rasketelt eraldiseisvatelt peakomplektidelt nutiprillidele, mis on võimelised edastama informatsiooni reaalajas.

EEVR ühendab VR- ja AR-valdkonna professionaale ettevõtetes, teadusasutustes ja avalikes organisatsioonides ning vabakutselisi valdkonna entusiaste. Muu hulgas soovitakse üheskoos hea seista valdkonna jätkusuutlikkuse eest. “Eestis pakuvad VR- ja AR-ettevõtted hetkel tööd umbes sajakonnale inimesele, kes arendavad maailmatasemel teenuseid,” selgitas Lume. “Tulevikus tööjõuvajadus ainult kasvab, nii on meie üheks missiooniks edendada temaatilist õpet ja tutvustada sektori karjäärivõimalusi mitte ainult IT-, vaid ka näiteks looverialade ja majandustudengitele.”

EEVR-i ametlik avaüritus toimub Start-Up Day ärifestivali raames 26. augustil Tartus kella 18-22 Spark Hubis. Ürituse läbiviimist toetab Tartu Teaduspark läbi Interreg Kesk-Läänemere programmi projekti “Baltic Explorerers”. Sisenemiseks on vajalik koroonatõend ja eelregistreerimine.

Head Uudised GoodNews