1. Avaleht
  2. Äri
  3. Kosmoseinkubaator meelitas Eestisse Soome iduettevõtte
Kosmoseinkubaator meelitas Eestisse Soome iduettevõtte

Kosmoseinkubaator meelitas Eestisse Soome iduettevõtte

Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatoriga sõlmis hiljuti lepingu Soome juurtega Litegrav, mis loob mikrogravitatsiooni tingimusi laborite jaoks.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu sõnul näitab Litegravi Eestisse kolimine siinse kosmosevaldkonna iduettevõtete arendamise programmi tugevust. „Tallinn on ilmselgelt idudele soodne kasvukeskkond. Litegravi otsus Tallinnasse kolida on suureks komplimendiks nii Tallinna linnale, Eesti iduettevõtete ökosüsteemile kui ka Euroopa Kosmoseagentuuri siinsele äriinkubaatori programmile,“ rääkis Riisalu. „Ma loodan, et see innustab ka teisi lähiümbruse alustavaid kosmosevaldkonna iduettevõtteid kandideerima viimaseid nädalaid avatud kevadvooru. See võib alustavale ettevõttele olulisi uksi avada.“

Litegravi asutaja ja teadlase Patrik Hollose sõnul on nõudlus mikrogravitatsiooni tingimuste järele tõusnud ka kosmosevaldkonnaväliselt, näiteks nii bioloogias kui ka farmakoloogias. Eksperimenteerimine kosmoses on aga kulukas: eksisteerivad küll maapealsed simulatsooniseadmed, kuid ka need on kallid ja raskesti kohandatavad teiste valdkondade vajadustele. “Litegrav pakub taskukohasemat riistvara mikrogravitatsiooni tingimuste loomiseks, mis kasutab tarkvaras iseõppivat algoritmi, hõlbustades masina kasutamist ja kohandamist ka erinevate valdkondade jaoks. Masinasse saab sisestada nii väiksemaid objekte, näiteks rakud, kui ka suuremaid, nagu taimed,” rääkis Hollos.

Hollos näeb Eestit kui tugeva iduettevõtluskultuuriga maad: “Tulime oma ettevõttega Tallinnasse, sest meie äri on tugevalt seotud tehnoloogia ja tehisintellektiga ning see valdkond on siin väga tugev. Lisaks sellele on siinne ökosüsteem just eriti alustavate iduettevõtete jaoks toetav.” Litegrav võitis sügisel Prototroni fondi toetuse 20 000 eurot.

Tehnopol Startup Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul on Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatoril palju pakkuda. “Äriinkubaatoriga liitunud ettevõtet ootab tipptasemel mentornõu, väärt kontaktid ja 50 000-eurone toetus. Meie eesmärk on teha sisulist tööd ettevõtete arendamisel ja luua seeläbi kõik vajalikud eeldused raha kaasamiseks,” rääkis Tammai ja lisas, et tegelikult on Litegrav juba viies ettevõte, keda äriinkubaator Eestisse meelitab.

Head Uudised GoodNews