1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Kõue mõisa restoran Kaheksa Jalga viib külastajad ümbermaailmareisile
Kõue mõisa restoran Kaheksa Jalga viib külastajad ümbermaailmareisile

Kõue mõisa restoran Kaheksa Jalga viib külastajad ümbermaailmareisile

Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan
Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan

2012. aastal avatud Kõue mõisa restoran Kaheksa Jalga jõudis aastaga 50 Eesti parima restorani nimekirja. Novembrist on restoranil uus peakokk Hardi Nurmine, kelle tööd maailma maitsete ja kodumaise tooraine fusiooni loomisel käis märtsis hindamas Eesti Maitsed Täna.

Kõue mõisa asukoht on küll Eestis, kuid hoonetesse sisenedes satuvad külalised maailma kultuuride sümbioosi. Mõisa köögi toorained on küll kohalikud, kuid külaliste laua peale jõuavad maailma maitsed. Restorani Kaheksa Jalga eesmärk on pakkuda häid maitseid ja leidlikke lahendusi kõigile, kes on linnakärast väsinuna otsustanud suunduda Kõue mõisa – maailmareiside majja. Restoran Kaheksa Jalga asub Kõue mõisa peahoone kõige esinduslikumas ruumis, mille keskseks ja paeluvaks elemendiks on restoranile nime andnud suursugune portselanlühter.

Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan
Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan

Restorani Kaheksa Jalga peakokk Hardi Nurmine on professionaal, kes on end täiendanud mitmel pool maailmas – sh Uus-Meremaal ja Austraalias – ning suhtub suure entusiasmiga uuenduslikesse lähenemistesse gastronoomia vallas. Iga päev valmib restoranis uus, peakoka poolt isiklikult välja valitud kõige värskematest toiduainetest koostatud autorimenüü. Restoran Kaheksa Jalga on eksperimentaalne ja innovatiivne ning üllatab külastajaid serveeritava toidu mitmekülgsusega.

Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan
Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan

Programmi Eesti Maitsed Täna, mis viib läbi 50 Eesti parima restorani valimist, algataja Aivar Hanson kinnitas restorani külastades roogade sobivust mõisa kontseptsiooniga. “Kõue köök rändab ringi kaugel ja lähedal, just nii nagu mõisa kõige tuntum omanik Otto von Kotzebue omal ajal,” kirjeldas Hanson, kelle sõnul on Kõue mõis oma kirju ajalooga ideaalne paik restoranile, kus pakutakse eksootilisi maitseid. “Kõue menüü muutub mitte aastaaegadega, vaid meeleolude ja fantaasiatega,” lisas Hanson restorani autoriköögile viidates.

Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan
Foto: Eestimaitsed.com/Lauri Laan

Iga toidu juurde, mis menüülehel kirjas, on ka sobiv jook restorani poolt välja valitud. Seejuures ei piirduta pelgalt veiniga. Magustoiduks pakutava jogurti suflee, mis serveeritakse karusmarja kompotiga, kõrvale sobib suurepäraselt näiteks Jacopo Poli meeliköör. Õhtusöögi lõpetuseks saab Kõue mõisa sigaritoas nautida parimat valikut sigareid ja nende juurde sobitatud viskisid.

Kõue mõisa ja restorani Kaheksa Jalga tegemistega saab end kõige mugavamalt kursis hoida Facebooki lehe vahendusel.

2012. aasta suvel taas avatud Kõue mõis on samaaegselt nii kunstikeskus, akadeemia, puutumatu looduse kaitseala kui ka butiikhotell. Tallinnast vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asuv põhjalikult ja fantaasiaküllaselt renoveeritud ajalooline mõisakompleks on sihtkoht igaühele, kes hindab ilu ja väärtustab seiklusi. Kõue mõisas on kokku 19 eriilmelist külalistetuba, mille nimed on inspireeritud mõisa kunagise omaniku Otto von Kotzebue eluloost ja maailmarännakutest. Kõue mõisa restoranis Kaheksa Jalga mahub einestama kuni 50 külalist. Ballisaal ning multifunktsionaalne kontserdimaja sobivad ka suurte vastuvõttude, pidude, kultuuriürituste ja koolituste korraldamiseks. Kõue mõis on sage teatrietenduste ja kontsertide toimumiskoht.

Head Uudised GoodNews