1. Avaleht
  2. Teenus
  3. LHV langetas kaardiklientide vanusepiiri seitsmelt aastalt kuuele
LHV langetas kaardiklientide vanusepiiri seitsmelt aastalt kuuele

LHV langetas kaardiklientide vanusepiiri seitsmelt aastalt kuuele

LHV Panga 6-aastastel klientidel avaneb nüüd võimalus poes päris oma pangakaardiga maksta, kuna LHV langetas kaardiklientide vanusepiiri seitsmelt aastalt kuuele.

Pangakaardi tellimise võimalus 6-aastasele pakub lapsevanematele võimaluse harjutada ja õpetada lapsele pangakaardiga ümberkäimist juba enne, kui laps kooli läheb.

LHV jaepanganduse juhi Moonika Maaringu sõnul sündis kaardi tellimise vanusepiiri langetamise otsus ennekõike klientidelt saadud tagasiside põhjal. „Arusaamine, kuidas rahaga ümber käia, saab alguse maast madalast. Vajadus 6-aastasele koolieelikule rahatarkust jagada tuleb tihtipeale nii lapse enda huvist kui ka igapäevaelust. Vanemad soovivad lastele õpetada rahaga ümberkäimise põhitõdesid: kuidas pangakaardiga maksta, mille peale raha kulutada ja mille peale mitte, ning mida teha siis, kui raha on otsas. Kui vanem saab esimesed praktilised sammud teha läbi lapsega koos, näiteks selgitada, miks ei tohi kaardi PIN-koodi kellelegi öelda, siis on lapsel kooli minnes see tarkus juba omandatud,“ rääkis Moonika Maaring.

Uue võimaluse kasutamisel ja 6-aastasele lapsele pangakaardi tellimisel annab lapsevanem lubaduse, et võtab tema raha päritolu ja tehingute eest vastutuse. Nimelt tohib Eesti seaduste järgi laps enne 7-aastaseks saamist teha tehinguid vaid juhul, kui ta on selleks tarbeks saanud raha oma vanemalt või eestkostja nõusolekul. Kuigi pangakonto on võimalik LHV Pangas mugavalt avada ka vastsündinule, sai seni lapsele deebetkaardi tellida alles pärast lapse seitsme aasta vanuseks saamist. Samas saavad lapsed ka edaspidi ligipääsu teistele pangakanalitele, nagu mobiiliäpp, alles pärast 7-aastaseks saamist.

Laste vajadustest lähtudes muutis LHV ühtlasi alaealiste pangakaartide päeva- ja kuulimiite: uued vaikimisi limiidid on 30 eurot päevas ja 300 eurot kuus. Limiite saab lapsevanem mugavasti internetipangas ja mobiiliäpis nii suuremaks kui ka väiksemaks muuta.

Rahatarkusega alusta aegsasti

Moonika Maaringu sõnul on kaardimaksed täna sama tavalised, nagu poest müntide eest jäätise ostmine oli lastele paarkümmend aastat tagasi. „Lapsed soovivad asju ise järele proovida. Kui lapsed näevad, et teised maksavad poes kaardiga, soovivad ka nemad maksta kaardiga,“ rääkis Maaring. „LHV deebetkaardid on viipemaksevõimalusega ja tegelikult on pangakaarti lihtne kasutama õppida.“

Ka 6-aastastele klientidele saab lisaks teistele pangakaartidele valida LHV Noortekaardi, millega käivad kaasas loosimised ja soodustused. Samuti on võimalus alustada juba noores eas investeerimisega. Kui lapsele on avatud LHV Pangas raha kogumiseks kasvukonto, on võimalik tema pangakaardil aktiveerida mikroinvesteerimise võimalus – iga kaardimaksega läheb väike summa kontolt investeeringuteks.

„Näeme, et kuigi lasteaedades ja koolides pööratakse rahatarkusele ikkagi veel liiga vähe tähelepanu, siis tänased lapsevanemad ise on palju aktiivsemad lastele rahaga läbikäimist õpetama. 6-aastastele on juba võimalik selgitada, et raha niisama raiskamise asemel tasub ostud põhjalikult läbi mõelda ja vaid kulutamise kõrval on oluline ka säästa. LHV pangakaart on praktiline vahend rahatarkuse omandamisel,“ rääkis Maaring.

Head Uudised GoodNews
tags: