1. Avaleht
  2. Äri
  3. Norra AI ekspert Elin Hauge: algteadmised tehisintellektist peaksid olema igale juhile kohustuslikud
Norra AI ekspert Elin Hauge: algteadmised tehisintellektist peaksid olema igale juhile kohustuslikud

Norra AI ekspert Elin Hauge: algteadmised tehisintellektist peaksid olema igale juhile kohustuslikud

Mai algul astub Ülemiste City Future Forum konverentsil teiste seas üles ka rahvusvaheliselt hinnatud Norra tehisintellekti ekspert, kõneleja ja ärinõustaja Elin Hauge, kelle sõnul on tehisintellekti mõju ühiskonnale võrreldav auto kasutusele võtuga.

„Tehisintellekt muudab juba lähitulevikus olulisel määral ettevõtlust. Selle kasutamine ja mõistmine saab sama tavaliseks nagu arvutikasutamise oskus. Seetõttu on algteadmised tehisintellektist igale juhile juba lähitulevikus kohustuslikud. Muutus on alanud ja läheb ainult edasi – tehisintellekt mõjutab põhjapanevalt nii ettevõtlust kui inimeste elusid,” annab Hauge aimu, millest ta kõneleb.

Tema sõnul on tehisintellekt ilmselt kõige rohkem muutusi kaasa toonud tehnoloogiline areng inimkonna ajaloos, võrreldes seda autode kasutuselevõtuga. Tänaseks on aga selge, et lisaks võimalustele tuleb selle uue tehnoloogia puhul arvestada ka ohtudega.

Ülemiste Citys kasutatakse tehisintellekti juba 2018. aastast, kui see rakendati parkimiskohtade tuvastamise ja inimeste juhendamise teenistusse. “Hiljem asendasime selle Eesti start-up’i Fyma tehisintellekti vastu ja saame lisaks analüüsida kogu linnaku liikuvust – autosid, rattureid, jalakäijaid ning nende andmete põhjal keskkonda, infrat ja teenuseid planeerida,” ütles Ülemiste City innovatsioonijuht ja Mainor Ülemiste juhatuse esimees Ursel Velve.

Lisaks kasutatakse ettevõtte R8 Technologies arendatud sisekliima operaatorit Jennyt, mis aitab linnaku hoonetes pakkuda parimat ja energiatõhusat sisekliimat. „Meie linnakus oli Öpiku maja üks esimesi hooneid, kus Jennyt treeniti ja piloteeriti. Näeme Ülemiste Cityt kui väärtust loovat infra-, andmete- ja testijate kogukonda, kus tehisintellektil põhinevad lahendused saavad sündida.

Velve sõnul lansseerivad nad veel sel kevadel Ülemiste City Test City teenuse, ei aidata kaasa Eesti innovatsiooni edulugudele, millel on potentsiaali vallutada kogu maailm. “Edaspidi saavadki ettevõtted hakata oma teenust või toodet Ülemiste Citys katsetama.”

Elin Hauge astub Ülemiste City Future Forumil üles, et rääkida tehisintellekti teemal kolmapäeval, 10. mail kell 9.45. Lisaks saab sündmusel näha ja kuulata teisigi valdkonna eestvedajaid, eksperte ja visionääre nii kodust kui välismaalt.

  • Ülemiste City Future Forum keskendub neljale tulevikku vaatavale ja inspireerivale võtmevaldkonnale: tulevikutrendid, innovatsioon ja andmed, talentide avastamine ja arendamine tervislikus keskkonnas ning roheline mõtteviis kui uus reaalsus ja ärivõimalus.
  • Ülemiste City on 18 aastaga kasvanud suurimaks targaks linnaks. Tegemist on linnaga, mis on täis rahvusvahelist kogemust ja partnereid, kus on tänaseks kokku 500 ettevõtet ja 16 000 talenti enam kui 70 erinevast riigist. Ülemiste City on keskendunud innovatsiooni juhtimisele, talentide meelitamisele Eestisse ja nutika keskkonna loomisele, millest saab kasu kogu ühiskond.
Head Uudised GoodNews