1. Avaleht
  2. Äri
  3. OHUTUT SÕITU! Yandex Go käivitas Eestis taksosõitude monitoorimise süsteemi
OHUTUT SÕITU! Yandex Go käivitas Eestis taksosõitude monitoorimise süsteemi

OHUTUT SÕITU! Yandex Go käivitas Eestis taksosõitude monitoorimise süsteemi

Yandex Go (endine Yandex Taxi) on Eestis käivitanud sõidukite kiiruse automaatse monitoorimise tehnoloogia. Tegemist on ettevõtte enda arendatud tarkvaraga. Tehnoloogia on kasutusel igas linnas, kus Yandex Go tegutseb.

Samal ajal, kui juht täidab Yandex Go tellimust, kasutab juhi rakendus sõidu vältel kiiruse arvutamiseks GPS-i. Andmeid võrreldakse sellel teelõigul lubatud kiirusega, kus juht parasjagu sõidab. Andmete võrdlemiseks kasutatakse navigatsioonisüsteemi, mida kasutatakse ühtlasi marsruutide planeerimiseks. Tehnoloogia võtab arvesse võimalikke signaalikatkestusi ja navigatsioonisüsteemi rikkeid ning suudab neid vältida.

Stasys Brilis, Yandex Go regionaalne teenuste juhataja, kommenteerib uuendust: “Turvalisus on alati olnud ja jääb ka edaspidi Yandex Go jaoks prioriteediks. Arendame ja katsetame pidevalt uusi tehnoloogiaid ja innovaatilisi lahendusi ohutustaseme tõstmiseks. Viimase uuendusena oleme arendanud kiiruse monitoorimise tehnoloogia. Uuendus on oluliselt vähendanud kiiruse ületamist nendes riikides, kus seda katsetanud oleme. Töötame pidevalt selle nimel, et tuua Eestisse üha enam uusi ohutustehnoloogia lahendusi.”

Kui juht ületab lubatud sõidukiirust, hoiatab süsteem teda mobiilirakenduse kaudu. Pärast mitut hoiatust piirab algoritm juhil ajutiselt juurdepääsu klientide teenindamisele ja korduvate rikkumiste korral teeb seda igaveseks.

Brilis lisab: “Uue ohutusmeetme eesmärk pole juhtide karistamine, vaid meeldetuletus olukorras, kus juht kogemata piirkiirust ületama kipub, et ta liiklusreegleid hoolikamalt järgiks. Tahtlikult ja korduvalt kiirust ületavad juhid kaotavad ligipääsu meie teenusele.”

Sel aastal võttis Yandex Go teenus Eestis esimesena ja ainsana omal algatusel kasutusele ka reisijatele ja juhtidele ainulaadse tasuta lisakindlustuse. Iga Yandex Go platvormi kaudu tellitud reisi ajal autos viibiv inimene on täiendavalt kindlustatud kuni 10 000 euro eest.

Head Uudised GoodNews