1. Avaleht
  2. Äri
  3. OSAKUTE NOTEERIMINE I Nüüd saavad ettevõtted end Funderbeamis noteerida, kapitali kaasamata
OSAKUTE NOTEERIMINE I Nüüd saavad ettevõtted end Funderbeamis noteerida, kapitali kaasamata

OSAKUTE NOTEERIMINE I Nüüd saavad ettevõtted end Funderbeamis noteerida, kapitali kaasamata

Investeerimis- ja kauplemisplatvorm Funderbeam lõi uue toote nimega Listing, mille abil saavad ettevõtted noteerida oma osakuid, ilma täiendavat kasvukapitali kaasamata. Toote klientidena nähakse ettevõtteid, millel on lai ja erinevate huvidega osanikering. Ettevõte saab ise valida – kas noteerida osakud avalikult või piiratud ringis vaid olemasolevatele osanikele.

Funderbeami asutaja ja tegevjuhi Kaidi Ruusalepa sõnul pakub toode lisandväärtust kõigile börsil noteerimata ettevõtetele, kes soovivad osanikele likviidsust pakkuda. “Listing on unikaalne võimalus tuua osakud vabale turule kauplemiseks ettevõtjasõbralikus formaadis, samas tagades investorite õiguste kaitse. Nii traditsiooniliste ettevõtete kui idufirmade osanikering võib koosneda kümnetest või sadadest osanikest. Pakume lahendust olukordadele, kus osanikud aeg-ajalt vahetuvad või enamusosalusega osapoolel on huvi osa väikeinvestoreid välja osta. Näiteks juhtudel, kus töötajale antud osalusoptsioonide realiseerimistähtaeg- ja tingimused on saabunud, kuid ei ostu-ega müügihuvilisel osanikul pole tänapäevast kauplemisplatsi. Nüüd on. Erinevalt harilikust börsist saavad meie juures end noteerida ka osaühingud, mitte vaid aktsiaseltsid,” rääkis ta.

Esimese ettevõttena noteerib osakud Funderbeamis krüptovaluuta kauplemisplatvorm Change. 2016. aastal Singapuris Kristjan Kangro poolt asutatud Change pakub krüptovaluutadega kauplemisteenust rohkem kui sajale tuhandele kliendile 31 riigis. Ettevõte on kaasanud üle 17 miljoni dollari kokku seitsmelt tuhandelt investorilt. Ettevõtte asutaja ja tegevjuhi Kristjan Kangro sõnul on Change’i noteerimise eesmärk pakkuda investoritele likviidsust.

“Meie missioon on muuta investeerimine lihtsasti kättesaadavaks kõigile. Change’i noteerimine Funderbeami kaudu on loogiline samm selles suunas. Seni polnud meil ühtki head lahendust haldamaks tehinguid meist huvitatud tuhandete väikeosanikega. Change’i seitsme tuhande investori seas on ka suur hulk konverteerivate võlakirjade omanikke. Nüüd saavad meie likviidsusest osa kõik investorid võrdselt, ka need, kes otsustavad võlakirjad osaluseks vahetada. Funderbeami Listing toote eelis on kasutajamugavus. Meie osakute ostu- ja müügihuvilised ei pea enam tehingute vormistamiseks juriste ega notareid kaasama, mis on suur aja kokkuhoid. Change’i osakute avalikult kaubeldavateks muutmine võimaldab praegustel osanikel osakuid nii müüa kui juurde osta, lisaks avaneb uutele investoritele võimalus saada osa Change’i eduloost läbi meie osakute soetamise,” rääkis Kangro.

Investeerimis- ja kauplemisplatvorm Funderbeam tegutseb alates 2013. aastast. Ettevõttel on kontorid Tallinnas, Londonis, Kopenhaagenis, Zagrebis ja Singapuris. Funderbeam kasutab Venture Index nimelist hinnaindeksit, mis peegeldab Funderbeamis avalikult noteeritud ettevõtete käekäiku. Tänaseks on Funderbeami kaudu investeeritud üle 27 miljoni euro. Platvormil on rohkem kui 16 000 investorit enam kui 130st riigist. Kauplemistehinguid on Funderbeami platvormil tehtud pea 7 miljoni euro ulatuses, millest pea 3 miljonit eurot on kaubeldud viimase 12 kuu jooksul. 2020. aastal on igakuine kauplemisaktiivsus küündinud pea 1 500 tehinguni.

Head Uudised GoodNews