1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Palgapakkumised kasvasid kolmandas kvartalis 8%
Palgapakkumised kasvasid kolmandas kvartalis 8%

Palgapakkumised kasvasid kolmandas kvartalis 8%

Tööandjad pakkusid kolmandas kvartalis töökuulutustel 8% kõrgemat palka kui 2019. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika. Oktoobrikuus palgapakkumiste kasv pisut kiirenes, kerkides 10%-le, kuid võrreldes tervisekriisile eelnenud kuudele, on palgapakkumiste kasv tunduvalt aeglasem.

Töökuulutustel pakutav keskmine brutopalga vahemik oli kolmandas kvartalis alates 1142 eurot (aastane kasv +8%) kuni 1533 eurot (aastane kasv +7%). 2019. aasta samal perioodil jäi keskmine palgapakkumiste vahemik 1059 eurost kuni 1431 euroni. Võrdluseks kerkisid palgapakkumised tänavu esimeses kvartalis aga tervelt 12%.

Kõige enam kasvasid kolmandas kvartalis keskastme- (+8%) ja tippspetsialistidele ning keskastmejuhtidele (+7%) mõeldud palgapakkumised. Praktiliselt muutumatuna püsisid aga palgapakkumised abi- , oskus- ja kutsetöötajatele (+2%).

Asukohtade lõikes kerkisid palgapakkumised enim Tallinnas, kus töökuulutustel pakutav keskmine brutopalga vahemik oli alates 1182 eurot (aastane kasv +11%) kuni 1656 eurot (aastane kasv +15%). Lõuna-Eestis (sh Tartus) oli keskmine palgapakkumiste vahemik alates 1024 eurot (aastane kasv +8%) kuni 1348 eurot (aastane kasv +9%). Ida- ja Lääne-Eesti maakondades jäi palgapakkumiste kasv alla 2%.

„Juhtide ja spetsialistide tööpakkumised pidasid tervisekriisile paremini vastu ja vedasid ka palgapakkumiste kasvu,“ kommenteeris värsket palgastatistikat CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. „Ka hiljuti korraldatud küsitlus Eesti parimate tööandjate seas näitas meile, et konkurents oma valdkonna spetsialistide leidmiseks ei ole kuhugi kadunud.“

„Palgapakkumised jätkasid kasvamist ka oktoobrikuus, kerkides võrreldes 2019. aasta sama ajaga 10%,“ lisas Henry Auväärt. „Kiirem palgapakkumiste kasv oktoobrikuus tulenes suuresti sellest, et tööturul oli rohkem ettevõtete juhtide ja riigiasutuste direktorite otsinguid.“

Palgavõrdluse statistika pärineb 6946-lt avaliku palgaga tööpakkumiselt, mis avaldati juulist oktoobrikuuni 2020. ja 2019. aastal Eesti suurimas tööportaalis CVKeskus.ee. Palgapakkumised on tööpakkumistel enamasti välja toodud palgavahemikuna, mitte ühe konkreetse töötasu numbrina, sest lisaks põhipalgale mõjutavad pakutavat palka ka lisatasud, mis on seotud töö tulemuslikkusega. Lisaks kujunevad lõplikud tööülesanded vastavalt leitava töötaja oskustele ja kogemustele, mis samuti mõjutavad palgatingimusi.

Head Uudised GoodNews