1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Palju õnne! Lisatud tunnustuse saajad! Valgamaa tunnustas parimad ettevõtjaid
Palju õnne! Lisatud tunnustuse saajad! Valgamaa tunnustas parimad ettevõtjaid

Palju õnne! Lisatud tunnustuse saajad! Valgamaa tunnustas parimad ettevõtjaid

valgamaa-tunnustabValgamaa kutseõppekeskuses tunnustati maakonna ettevõtjaid. Konkursi statuut näeb ette, et Valgamaa aasta ettevõte valitakse välja kõikide kategooriate võitjatest. Sel aastal sai selle tiitli UPM-Kymmene Otepää AS.

Pidulikule vastuvõtule Valgamaa kutseõppekeskusesse oli tulnud sadakond inimest, tervituse ja tänusõnad ettevõtete esindajatele ütles maavanem Margus Lepik ja Valgamaa äriklubi president Hans Heinjärv.

„Need ettevõtted, keda täna tunnustame on ühiskonna alustalad, kes panustavad lisaks oma põhitegevusele ja kasumi teenimisele maakonna maine ja tuntuse tõstmisele ning arendamisele. Toetavad kogukondi, maakonna kultuuri ja sporti,” ütles maavanem Margus Lepik avakõnes. Lisades, et parimaid ettevõtteid oli raske valida, sest konkurents oli tihe. „Kui on soovi millegagi tegeleda, siis pole vahet, kuskohas ettevõtte asub. Ettevõtluse edukuse aluseks on meie inimesed, kellel on julgust ja tahet tegutseda ning seda tuleb tunnustada“.

Muusikalist naudingut pakkus tänugalal kolmest professionaalsest muusikust koosnev instrumentaaltrio La Phoenix ja üllatuskülalisena esines ettevõtjatele AS SEB Panga Balti divisjoni juht Riho Unt.

Kategooriaid oli kokku neli: parim tootmisettevõte, parim teenindusettevõte, parim uustulnuk ja ettevõtluse edendaja. Lisaks valis komisjon kõikide esitatud nominentide seast välja Valgamaa aasta ettevõtte ning andis välja suure südamega ettevõtja eriauhinna. Konkursile laekus 29 ettepanekut tunnustamiseks: ettevõtluse edendaja kategoorias seitse, parima teenindusettevõtte kategoorias 11, parima tootmisettevõtte kategoorias neli ning parima uustulnuka kategoorias seitse.

Parima tootmisettevõtte kategooria nominendid olid UPM-Kymmene Otepää AS (kaks ettepaenkut), AS Valga Vesi ja AS Otepää Metall. Parimaks tootmisettevõtteks valiti UPM-Kymmene Otepää AS.

2000. aastal asutatud UPM-Kymmene Otepää vineeritehas on suurim taoline kogu Eestis. Vineeritehas toodab vineeri kaubatreilerite ja loomaveokite põrandate valmistamiseks, laevaehituse, autotööstuse, mööblitehaste, jne tarbeks. 95% tehase toodangust eksporditakse Kesk-Euroopasse, Hiina ja Lõuna-Koreasse. UPM Kymmene Otepää vineeritehas avas 11. novembril 2016 pidulikult uue tootmishoone. Tootmise laienemine algas 2015. aasta kevadel, kui ehitati uus biokütusel katlamaja, olmekorpus töötajatele ja tootmisliinid spooni ning vineeri tootmiseks. Tootmise laienduse käigus sai vineeritehas uued vineeri koorimise ja kuivatamise, liimimise ja pressimise liinid. Lisaks sellele suurendati palgi sorteerimise ja leotamise tootmismahtusid. Tänu uuendustele suureneb vineeritehase tootmismaht – seniselt 50 000 kuupmeetrilt 90 000 kuupmeetrini. Tootmise laiendus toob Otepääle juurde 40 uut töökohta. Tehase tootmisala suurenes kokku 8000 ruutmeetrit. Tehas on üks suurimatest tööstustest Valga maakonnas. Otepää vineeritehase aastakäive on viimastel aastatel umbes 30 miljonit eurot, mis moodustab kontserni vineeritootmise käibest alla 8 protsenti. Eelmise aasta sügisel pälvis UPM Kymmene Otepää AS vabariiklikul ettevõtjate auhinnagalal aasta piirkonna ettevõtte tiitli.
Samuti sai ettevõte „Valgamaa aasta ettevõte 2016″ au osaliseks.

Parima teenindusettevõtte kategooria nominendid olid GMP Clubhotel & Pühajärve restoran (viis ettepanekut), Kaldavere OÜ, Loodusturism OÜ, SA Taheva Sanatoorium, Engeros Otepää OÜ, Fresh Buffe, Astormat OÜ (PixelPrint).
Parim teenindusettevõte on GMP Clubhotel & Pühajärve Restoran.

Ettevõte paistab silma väga meeldiva teenindusega. Populaarsed on erinevad teemaõhtud. Näiteks rahvusköökide teema õhtusöökidega. Hotell on saanud väga kõrge hinnangu Booking.com klientidelt ning restoran on valitud korduvalt Eesti parimate restoranide hulka.

Parima uustulnuka kategooria nominentideks esitati Fresh Buffe OÜ (kaks ettepanekut), Saiapuru OÜ Elsa kohvik (kaks ettepanekut), Väike-Juusa Talu OÜ ja Klarvinduer OÜ (kaks ettepanekut).
Valgamaa parima uustulnuka tiitli sai Klarvinduer OÜ.

Klarvinduer OÜ on alla kolme aasta tegutsenud ettevõte, mille toodang (aknad, uksed) läheb ekspordiks. Ettevõtte on leidnud suurepärase niši, mida turul täita ning on seeläbi suutnud kasvada ja areneda. Erinevalt teistest akna- ja uksetootjatest jõuab Klarvinduer oma klientideni auhinnatud veebiplatvormi kaudu, mis aitab tarbijatel uute akende soetamisel säästa nii aega kui raha.

Ettevõtluse edendaja kategooria nominendid olid Loodusturism OÜ, SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon, Otepää vallavalitsus, Mulgi Mekk MTÜ ja Valgamaa arenguagentuuri töötaja Signe Hunt, ettevõtja Rait Allik ja ettevõtja Kristiina Luik.
Tiitel „Ettevõtluse edendaja” anti MTÜ Mulgi Mekk.

Ettevõte avas Tõrvas Mulgi Taluturu, loodud on väli- ja siseturg. Osa hoonest ehitatakse boksideks ja renditakse välja ning teine pool jääb selle jaoks, et toodangut sisse osta ja müüa nende mahetootjate kaupu, kes ise müümisega tegeleda ei soovi.Ettevõtte põhieesmärgiks ongi väikeettevõtjate müügitöö arendamine ja Tõrva linna elu edendamine läbi kohalike tootjate toodangu.

Eriauhinna „Suure südamega ettevõtja“ sai Rait Allik.

Rait on seotud mitmete ettevõtetega ja ta on aidanud väga palju noori sportlasi ning kogukonna elu. Rait Allik toetab olümpiasportlast Magnus Kirti ja teisi noori.

Monika Kuzmina Peatoimetaja