1. Avaleht
  2. Toode
  3. Parimad arendavad mänguasjad 3-5 aastastele lastele
Parimad arendavad mänguasjad 3-5 aastastele lastele

Parimad arendavad mänguasjad 3-5 aastastele lastele

Mäng on väikelaste õppimiseks ja arenguks hädavajalik. Lapsed on oma loomult uudishimulikud ning andes vanemana neile mängimiseks õigeid arendavaid mänguasju, stimuleerivad need lapsi ja võimaldavad neile parima pinnase õppimiseks.

Läbi mängukogemuste õpivad lapsed tundma ennast ja oma keskkonda ning nendele olulisi inimesi, samuti õpetab eksperimenteerimine sotsiaalsust ning ka oma loovuse väljendamist.

Lapsed võivad õppida juurde iga mänguasjaga, kuid õpitu hulk, sisu ja sügavus sõltub võimalusest, mida mänguasi pakub. Arendavad mänguasjad arendavad laste õpioskusi nagu näiteks lugemist, arvutamist, muusika kuulamist jne.

Läbi mängukogemuste õpivad lapsed tundma ennast ja oma keskkonda ning nendele olulisi inimesi.

Foto: Shutterstock.com

Millised arendavad mänguasjad on lastele kasulikud? 

Üheks populaarsemaks arendavaks mänguasjad on kindlasti puidust mänguasjad. Puidust mänguasjad on lihtsad ja võimaldavad lastel teistega mängides oma kujutlusvõimet arendada. Näiteks puidust pusled ja klotsid aitavad kaasa laste probleemide lahendamise, emotsionaalsete, mõtlemis- ja õppimisoskuste arendamisele.

Samuti on puidust kujundite sorteerijad väikelastele suurepärased, kuna need õpetavad sarnaseid esemeid eristama ja annavad vanematele võimaluse õpetada neile kujundite nimesid. Värvilised klotsid annavad võimaluse õppida värvide ja sümmeetria kohta samal ajal laste motoorikat arendades.

Kui teie lapsele läheneb kooliaeg, on aeg hakata õpetama lapsele tähti ja numbreid ning arendama nende keelelisi oskusi. Nende oskuste arendamiseks leidub hulganisti mänguasju alates lihtsatest tähestiku pusledest ja lõpetades erinevate lauamängudega.

Arendavad mänguasjad annavad sinu lapsele edumaa, tutvustades talle asju, mida ta koolis õppima hakkab. Koolilapsed saavad vahvate ja hariduslike mänguasjadega oma koolitarkust täiendada. Andes neile võimaluse koolis õpitu kordamiseks ja harjutamiseks lõbusas võtmes kinnistub õpitu paremini.

Leia enda lapse jaoks arendavad lauamängud Kaup24 veebipoest!

Parimad mänguasjad väikelastele 

Väikelastele meeldib klotsidest torni laduda, mängu telefoniga kellelegi helistada ja rongiga mängida. Sellised tegevused panevad aluse koolieelsele mängule ning tähendavad, et teie lapses kasvab arusaam, et iga ese täidab mingit eesmärki.

Väikelapsed hakkavad oma arenguetapis ka värve ja kujundeid eristama. Soovitatav on valida mänguasjad, mis on pigem eredad, värvilised ja lõbusad. Teiseks eluaastaks oskab enamik väikelapsi palli lüüa, värvipliiatsitega joonistada ja ehitada nelja või enama klotsiga torni. Kolmandaks eluaastaks panevad lapsed puslesid kokku ning sõidavad juba jalgrattaga.

Erinevad pallid 

Väikelaste jaoks on asendamatuks mänguasjaks erinevad pallid. Sõltumata sellest, kas palli põrgatatakse, veeretatakse, püütakse või visatakse, arendab see lapse motoorikat, käe- ja silma koostööd ning üldist osavust. Samuti kuju järgi sorteerimise mänguasjad, mis toetavad käe- ja silma koostööd ja probleemilahendusoskusi.

Pusled ja lauamängud

Ärge unustage erineva suurusega puslesid. Puslede kokku panemine võib olla lausa nakkav tegevus. Laps saab keskendunult tegeleda ilusate piltide kokku panemisega. See arendab loogikat, püsivust ning õpetavad lastele ruumisuhteid ja loogilist mõtlemist.

Väikelastele on targem osta suurema kujuga ja kergemaid puslesid, kuna pisikesed tükid lähevalt kiirelt kaduma ja võivad olla ohtlikud teie lapsele.

Lauamängud on lausa asendamatud meelelahutajad. Nii koos lastega mängides saavad kõik osa lõbusast suhtlemisest ning lastega veedetud aeg lausa lendab. Arendavad mänguasjad oma lapsele leiate veebipoest Kaup24.ee.

Tegevuskuubikud ja pehmed mänguasjad 

Tegevuskuubikud on väikelaste jaoks väga huvitavad, kuna need pakuvad lastele nii tegevust, muusikat ja valguseffekte. Lisaks on olemas ka pehmeid mänguasju, mis õpetavad teie lapsele kehaosi või värve ainult nuppu vajutades. Lapse jaoks on see väga huvitav kuna mänguasi suhtleb temaga ning samuti vajadusel liigutab enda kehaosa.

Foto: Shutterstock.com

Joonistamine ja meisterdamine 

Pakkuge oma lapsele võimalust kogeda erinevaid materjale oma kätega. Meelte, taju ja arengu jaoks on oluline, et laps saaks katsuda oma kätega vett, liiva, kive, lehti ja nendega vabalt mängida. Savi, kineetiline liiv, näpuvärvid, plastiliin ja veemängud rahustavad last ning arendavad nii käelist tegevust, kui loovust, lastes lastel erinevaid asju meisterdada.

Joonistuslauad või tahvel koos kriitidega on hea viis lasta oma lapse kujutlusel lennata ja kritseldada kokku erinevaid kujundeid. Samuti võite lapsele anda kasutamiseks šabloone ja erinevaid kujundeid, mille järgi ta enda kätt harjutada saaks.

Arendavad mänguasjad õues 

Kiiged, batuudid, mängumajad, liumäed ja liivakastid – kõik need pakuvad lastele aktiivset tegevust õues. Mängumajas mängides ja liivakastis losside ehitamine laseb teie lapsel rohkelt kujutlusvõimet kasutada ning samuti sotsiaalsust arendada.

Liumägi on alati olnud mänguväljakutel ja mängutubades populaarne paik. Liulaskmine arendab nii lapse tasakaalutunnetust kui ka oskust oma liigutusi koordineerida ja kontrollida. Samuti on teie hoovis olev batuut laste jaoks arendav, kuna see treenib kogu teie lapse keha.

Kokkuvõtteks täidavad mänguasjad nii mõndagi tähtsat rolli teie lapse eluteel. Just mäng on juhtivaks tunnetustegevuses 3–5-aastastel lastel ja arendavad mänguasjad võimaldavad väikesel ümbritsevat maailma tundma õppida kõigi oma viie meele abil.

Arendavad mänguasjad loovad soodsad tingimused sotsialiseerumiseks ja kommunikatsiooniks nii täiskasvanute kui ka eakaaslastega. Mängides areneb ka kõne, sest tuleb kaasa rääkida, kuulata, kuuldust aru saada ja küsimusi küsida. Seetõttu pakuvad mängud suhtlemiskogemust, uusi teadmisi ning kogemusi ümbritsevast maailmast.

Foto: Shutterstock.com

Arendavad mänguasjad loovad soodsad tingimused sotsialiseerumiseks ja kommunikatsiooniks nii täiskasvanute kui ka eakaaslastega.

Head Uudised GoodNews