1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Põllumajanduskoda kutsub toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
Põllumajanduskoda kutsub toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema

Põllumajanduskoda kutsub toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema

Taas on toidutootjatel võimalus taotleda on toidutoodetele Eesti toidumärgist Pääsukesemärki.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedisüsteemis osaleb hetkel 69 Eesti toidutootjat. Pääsukesemärki kannab praegu kokku 298 toodet, aga läbi 20-aastase ajaloo ulatub Pääsukesemärki kandnud toodete hulk paari tuhandeni. Praegu on kõige rohkem Pääsukesemärgiga tooteid Eesti Pagari, Farmi Piimatööstuse ja Marjamaa Talu tootevalikus.

„Eesti toiduohutuse ja toidu puhtuse tase on väga kõrgel tasemel. Euroopa Toiduohutusameti viimase uuringu järgi kuulub Eesti päritolu toit Euroopa Liidu riikide kõige puhtamate hulka, rääkimata võrdlusest enamuse kolmandate riikide toodanguga. See on selge põhjus, miks tarbijatel tasub eelistada just Eestis kodumaisest toorainest valmistatud toiduaineid, mis kannavad Pääsukesemärki,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Evi Randpere.

Pääsukesemärgi kaubamärgi üldine tunnuslause on “Tunnustatud Eesti toit”, samas annab uuenenud Pääsukesemärk võimaluse selgelt viidata ka toote valmistamiseks kasutatud kodumaisele põhitoorainele. Nii võib toidupakenditel olevatelt Pääsukesemärkidelt sõnapaari „Eesti toit“ asemel leida ka sõnapaare „Eesti piim“, „Eesti kala“, „Eesti mesi“, „Eesti liha“, „Eesti rukis“ jne.

Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitavat Pääsukesemärki antakse toodetele, mis on valmistatud eestimaisest põhitoorainest ning mis on läbinud edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti ettevõtted, kelle toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu on kontrollitud. Ettevõtjatele antakse toote hindamise järel ka sõltumatute toiduekspertide tagasiside, mis aitab hoida ja vajadusel parendada toodete kvaliteeti.

Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe ning hindamise ajal on toodete kaubamärgid ekspertidele teadmata. Eksperdid hindavad pimetestil tooteid kuues tootegrupis: lihatooted; piimatooted; pagaritooted ja teraviljatooted; aedviljakonservid, kastmed, mittealkohoolsed joogid; alkohoolsed joogid. Lisaks põhihindamisele kontrollib EPKK märke kandvate toodete kvaliteeti ja tooraine päritolu ka jooksvalt.

Pääsukesemärgi taotlemise tähtaeg on 15. juuni.

Head Uudised GoodNews