1. Avaleht
  2. Majandus
  3. RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTT I Meelis Atonen annab nõu, kuidas õigesti investeerida ja kuhu raha paigutada
RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTT I Meelis Atonen annab nõu, kuidas õigesti investeerida ja kuhu raha paigutada

RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTT I Meelis Atonen annab nõu, kuidas õigesti investeerida ja kuhu raha paigutada

Raadio Elmarile andis intervjuu Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen, kes selgitas, kuidas õigesti investeerida ning kuhu tasuks paigutada raha.

Investeerimissoovi on Eesti rahva seas märgata

Atonen selgitas, et kui käib aktiivne rahatrükk, siis see toob alati kaasa raha väärtuse vähenemise. Seda on juba praegu turgudel märgata. Ta märgib, et inimeste soovi rahast väljuda ning mujale investeerida on Eesti ühiskonnas viimasel ajal väga palju näha. See on muidugi kaasa toonud ka mullistumisi ja ka pisut üleliigset vaimustust. “Investeerimine ei ole lihtne tegevus, peab ikka natuke teadma tausta ja suutma jälgida, kuhu ja millesse investeerida,” selgitab ta.

Investeerimine ei ole lihtne tegevus, peab ikka natuke teadma tausta ja suutma jälgida, kuhu ja millesse investeerida!

Atonenile tundub ka, et kinnisvaras on hakanud tekkima vaikselt see olukord, mis oli ka 15 aastat tagasi enne eelmist kriisi – arendused läksid müügiks nii, et need polnud veel valmiski. Kui kriis kätte jõudis, seisid paljud inimesed vastamisi kurva tõsiasjaga, et nad olid kinnisvaraarendajale juba maksnud, aga lõpptoodet ei tulnudki. Seetõttu rõhutab ta, et investeerimisotsuseid tehes peaks olema väga tähelepanelik.

Sama lugu on krüptorahadega – me teame, et riigid tahavad krüptorahadega kauplemist jälgida ning on seadnud ka piiranguid. See on huvi krüptorahade vastu vähendanud ja see tekitab olukorra, kus peab olema valmis hinnalanguseks, et sisse pandud raha ei kasvagi, vaid väheneb.

Raha pannakse aktiivselt aktsiatesse. Atoneni sõnul on see kindlasti etem kui raha otsas istuda, sest aktsiad on seotud majanduse ja konkreetse elualaga. Küll aga on aktsiatesse investeerides üks oluline tegur – aktsiatesse raha panemisel peab konkreetselt jälgima vastava ettevõtte arenguid ja selle juhtimiskvaliteeti, see nõuab inimestelt pingutust. “Ei ole lollikindlaid lahendusi, ettevõte võib tegutseda kindlal elualal,  ka sellel elualal mingites tingimustes väga hästi kasvada ja seal on võimalik raha teenida, aga samal ajal võib olla ettevõtte juhtkond mingil põhjusel teinud valesid otsuseid ja sinu investeering selle ettevõtte aktsiatesse ei kannagi nii hästi,” toob ta välja ohukoha.

Kuld on oma väärtust säilitanud läbi aegade

Kindlasti soovitab Atonen oma portfelli lisada ka kulda – just sellel põhjusel, et kulda investeerimine on väga lihtne ja arusaadav. Kui vaadata ajalugu, on aastatuhandete jooksul kulda investeerija vara alati säilinud.

Aastatuhandete jooksul kulda investeerija vara alati säilinud.

Jah, kuld ei ole selline vara nagu aktsiad, millega võib saada ratsa rikkaks, kuid see säilitab aastate jooksul sinu sisse pandud investeeringu väärtust.

“Kui meie esiisad ja esiemad hakkasid tuhandeid aastaid tagasi kulda investeerima, teadsid nad, miks see metall hea on – seda on piiratud hulk. Seda ei saa juurde toota ja seda pole võimalik kellelgi sõnadega või oma lubadustega mõjutada – see on kulla kõige suurem väärtus,” räägib Atonen.

Väärtus ei ole selles, et tema hind kasvab, vaid ka selles, et kui sul vaja on, siis sa saad selle ka väga kergelt rahaks teha.

Lõppkokkuvõttes soovitab ta investeerimist mitte kergekäeliselt võtta, teha endale asjad väga selgeks, jälgida kui palju on aega, et investeerimisega tegeleda ja sellele vastavalt saabki oma investeerimisotsuseid teha.

KUULA RAADIO ELAMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews