1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Reitinguagentuur Moody’s kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel
Reitinguagentuur Moody’s kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel

Reitinguagentuur Moody’s kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody’s kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel A1 tasemel stabiilse väljavaatega.

Reitingut toetab Eesti majanduse suhteliselt hea vastupanuvõime Covid-19 pandeemia mõjudele ja head kasvuväljavaated pandeemiajärgselt.

Eesti võlakoormuse ja laenuvõimekuse näitajad on Moody’se hinnatavate riikide seas ühed paremad hoolimata pandeemia mõjudest eelarvele.

Reitingu stabiilne väljavaade näitab agentuuri ootust, et Eesti majandus tuleb koroonaviiruse mõjudega suhteliselt hästi toime ning majanduse jõuline kasv taastub sel ja järgnevatel aastatel. Eesti võlakoormus hakkab Moody’se ootuse kohaselt järkjärguliselt stabiliseeruma 2021. aastast alates.

Agentuur märgib, et Eesti eelmise aasta majanduslangus oli üks Euroopa Liidu väiksemaid. Kuigi Eesti on väike ja avatud majandus, siis oli ka meie peamiste kaubanduspartnerite majanduslangus üsnagi mõõdukas ja Eesti kaupade eksport mullu teisel poolaastal aasta võrdluses kasvas. IKT- ja finantsteenuste sektorid jätkasid kasvamist hoolimata pandeemiast.

Kuna Eesti majandus pidas mullu pandeemia mõjudele suhteliselt hästi vastu, siis ei kärbi agentuur oluliselt Eesti kasvuväljavaateid järgnevatel aastatel. Kuigi kriisi jätkumise tõttu on majanduse väljavaated ebakindlad, ennustab Moody’s selle aasta lõpuks Eestile 2,7-protsendilist majanduskasvu. Järgnevatel aastatel peaks see ulatuma keskmiselt 3,5 protsendini aastas.

Eesti majanduskasvu veab järgnevatel aastatel dünaamiline IKT-teenuste sektor. Kasvule aitab kaasa ka EL-i toetuste suurem kasutuselevõtt, eriti taaste- ja vastupidavusrahastu. Uue perioodi eurorahade kasutuselevõtt on fookusega tervishoiu, hariduse ning energia ja transpordi infrastruktuuri investeeringutele.

Moody’se hinnangul toetab tööjõu pakkumist ja kasvupotentsiaali sisseränne, mis on positiivne aastast 2015.

Reitingu tõstmisele võiks agentuuri hinnangul kaasa aidata geopoliitiliste riskide püsiv ja oluline vähenemine Balti regioonis, lisaks ka suurema lisandväärtusega sektoritele tuginev majanduse struktuur, mis toetab tugevat majanduse ja sissetulekute kasvu. Ka valitsussektori võlakoormuse jõudmine pandeemiaeelsele tasandile mõjutaks reitingut positiivselt.

Head Uudised GoodNews