1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. REKORD I Digikoristus 2023 lõi uusi rekordeid
REKORD I Digikoristus 2023 lõi uusi rekordeid

REKORD I Digikoristus 2023 lõi uusi rekordeid

27. jaanuaril toimus Telia eestvedamisel juba viiendat aastat järjest suur üle-eestiline digikoristuspäev, mis purustas kõik senised rekordid.

Telia toetustegevuste juht Elo Võrk tunnistas, et Digikoristus 2023 kujunes nii osalejate arvult kui tagastatud vanade seadmete mahult seni kõige mastaapsemaks digikoristuspäevaks Eestis.

„Seekordsel digikoristusel osales meile teadaolevalt suurusjärgus 400 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni üle terve Eesti. Võib arvata, et tegelik osalejate arv oli veelgi suurem. Eraldi tasub välja tuua aktsioonis osalenud koolide ja lasteaedade aktiivse panuse, keda oli üle 180. Kokku osales meie hinnangul tänavusel digikoristusel julgelt üle 10 000 inimese, mis näitab, et teadlikkus digitaalse prügi olemasolust ja selle mõjust keskkonnale on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Suur tänu kõigile, kes oma panuse andsid – see annab meile kindlust jätkata digikoristusega 2024. aastal veelgi suuremate ambitsioonidega,“ sõnas Võrk.

Sel aastal oli digikoristuspäeva üks fookusi just vanade elektroonikaseadmete tagastamisel, et suunata kasutuna seisma jäänud seadmed kas uuele ringile või ümbertöötlemisele. Varasemate aastatega võrreldes reageeris seadmete tagastamisele ka kordades rohkem inimesi.

Seetõttu toimus digikoristuspäeval tavapärasest rohkem sagimist ka Telia esindustes, kuhu inimesed said vanu seadmeid tagastada. Nii toodigi 27. jaanuaril Telia esindustesse kastide viisi vanu digibokse, mobiiltelefone, monitore ja sülearvuted. Samas sattus tagastatud kraami hulka ka veidi testsugust tehnikat, nagu näiteks printerid, föönid ja elektrihambaharjad. Kokku olid Digikoristus 2023 aktsioonis osalejad andnud märku plaanist tagastada ligemale 12 000 vana seadet.

Kuigi peamiselt olid vanade seadmete tagastajaks eraisikud, leidus ka agaraid ettevõtjaid. Näiteks reageeris üks ettevõte digikoristuspäeva üleskutsele nii, et saatis kulleriga oma kontorist Telia Rocca al Mare esindusse suure kärutäie vanu monitore.

„Eriti armas oli aga see, et ühes Telia esinduses käis vanu seadmeid tagastamas terve rühm lasteaia lapsi. Seda oli tõeliselt positiivne näha, et pisikesed lapsed lõid õhinaga digikoristusel kaasa, olles sellega eeskujuks ka paljudele täiskasvanutele,“ lisas Elo Võrk.

Digikoristus 2023 üks partnereid oli sel aastal Roheline kool (Tartu loodusmaja), kelle eestvedamisel tegelesid digikoristamisega just paljud koolid ja lasteaiad.

„Kokkuvõttes võime öelda, et tänavu oli meil palju rohkem digikoristajaid kui eelmisel aastal. Paljud osalejad kommenteerisid, et neil oli tunduvalt lihtsam koristada, kuna eelmistel aastatel on digikoristamise kogemus juba omandatud – tänu sellele pole jõudnud nii palju uut prügi tekkida ja mõni hea koristamisharjumus on vahepeal ka külge jäänud,“ tunnistas Rohelise kooli Digikoristusnädala koordinaator Liina Vakrööm.

  • Digikoristus 2024 toimub järgmise aasta 26. jaanuaril.
Head Uudised GoodNews