1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Rõivas: kõrge koht majandusvabaduse indeksis on tunnustus Eestile
Rõivas: kõrge koht majandusvabaduse indeksis on tunnustus Eestile

Rõivas: kõrge koht majandusvabaduse indeksis on tunnustus Eestile

Taavi Rõivas Foto allikas: www.valitsus.ee
Taavi Rõivas
Foto allikas: www.valitsus.ee

Euroopa 43 hinnatud riigi seas tõusis Eesti möödunud aasta neljandalt kohalt kõrgele teisele kohale, teatas kolmapäeval valitsuse pressiesindaja. Eestist eespool on vaid Šveits, meile järgnevad Iirimaa ja Taani.

Maailma 178 riigi seas on Eesti võrreldes möödunud aastaga oma positsiooni parandanud kolme koha võrra, tõustes 11-lt kaheksandale kohale. Rõivas pidas Eesti edusamme majandusvabaduse positsiooni parandamisel erakordselt heaks.

“Eesti on teinud suuri jõupingutusi, et saavutada parim ettevõtluskeskkond, kuhu soovitakse ettevõtteid rajada ja investeerida. Meie tugev positsioon annab investoritele selge signaali, et Eesti on hea koht, kus oma ideid realiseerida,” ütles Rõivas, lisades, et nüüd peab Eesti oma positsiooni hoidma. “See saab olema sama raske, kui selle saavutamine,” ütles Rõivas.

Eesti puhul kiidetakse turu avatuse pidevat paranemist, mida toetab tasakaalukas fiskaalpoliitika. Varasemast paremad tulemused olid korruptsioonivabaduse, fiskaalvabaduse, kaubandusvabaduse, ärivabaduse ja tööjõuvabaduse kategooriates.

Varasemast nõrgemad tulemused oli vaid riigi kulutuste kategoorias, kus tuuakse välja valitsussektori kulutuste kasvu 38 protsendilt 39,5 protsendile SKP-st.

Samale tasemele jäi Eesti positsioon omandiõiguste, investeeringuvabaduse ja finantsvabaduse kategooriates.

Kõrgeimaks hinnati majandusvabadust jätkuvalt Hong Kongis, Singapuris ja Uus-Meremaal. Leedu tõusis üldarvestuses kuue koha võrra 15. kohale ning Läti viie koha võrra 37. kohale.

Economic Freedom indeks on edetabel, mida koostavad Heritage Foundation ja Wall Street Journal alates 1995. aastast. 2015. aasta tabelis on kajastatud 178 riiki.

Head Uudised GoodNews