1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Sajad noored käisid suvel elektroonikatööstuses praktikal
Sajad noored käisid suvel elektroonikatööstuses praktikal

Sajad noored käisid suvel elektroonikatööstuses praktikal

Elektroonikatööstuse ettevõtted üle Eesti annavad igal suvel sadadele noortele võimaluse ennast proovile panna ja esimesi töökogemusi omandada. Ka tänavu proovisid noored nii Saaremaal, Järvamaal kui ka Lääne-Virumaal, kuidas käib töö kaasaegses tipptasemel robootikaga elektroonikatehases.

Näiteks Tallinna Tehnikakõrgkooli tootmiskorraldusetudeng Anita Mäetalu valis juba teist suve järjest praktikakohaks Saaremaa ettevõtte Incap.

“Praktikast on väga palju kasu ja reaalselt tootmise sees viibida on ikka täitsa teine tunne kui loengutes teooriat kuulata. Saan aimu muu hulgas sellest, mida tähendavad erinevad tõrked tootmises, millest need tulla võivad, kui tõsiselt need mõjutavad tootmisprotsessi ning kuidas ja kui kiiresti probleemidele lahendused leitakse. Mul on võimalus näha, millised on head ja vead tootmisjuhtimise juures ning mis on reaalselt see eriala, mida ma iga päev koolis õpin, mitte ei avasta seda alles siis, kui kool on lõpetatud ja vaja tööle hakata,” ütles Mäetalu.

Mitmeid praktikante võttis suveks tööle Koerus elektroonikat ja kaableid tootev Fineltec. “Hindan väga seda, et tööaeg on paindlik. Soovisin Finelteci tulla just seetõttu, et olen aastatega aru saanud, et pikkade 12 tunni pikkuste vahetustega töö ei sobi mulle. Kuna õppisin tervishoiu kõrgkoolis, siis oli soov erialasele tööle natuke vaheldust teisest valdkonnast leida. Siinne töö pole vaimselt ega füüsiliselt raske,” rääkis Beatrice Ernest. “Samuti meeldib mulle Finelteci juures abivalmis ja väga sõbralik kollektiiv. Pean seda töökoha puhul väga tähtsaks.”

Rakveres nii kaabliköidiseid kui ka elektroonikat tootev Dicro võttis suveks õpilasi tööle teist aastat, otsides tööst huvitatud noori peamiselt oma töötajate laste seast. Ettevõtte meelitas ligi nii neid, kes soovisid suvel töötada kuu aega, kui ka neid, kes olid valmis pühenduma terve suvevaheaja. Nii näiteks tulid ettevõttesse kätt proovima ja taskuraha teenima Rakvere reaalgümnaasiumis õppivad õed Mariel ja Anete Alavere, kes tegelesid erinevate töödega alates kaablite lõikamisest kuni pistikute paigaldamiseni.

“Töö õpetab distsipliini. Kui töö eest makstakse, võtad töötundide tegemist tõsiselt. See kasvatab kohusetunnet,” leidsid õed. “Siinne töökeskkond on väga meeldiv ja inimesed väga sõbralikud,” sõnas Mariel Alavere.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu tegevjuhi Arno Kolgi sõnul pakub tööstusharu noortele arendavat praktikavõimalust väga erinevates valdkondades. “Erinevates elektroonikatööstuse ettevõtetes on võimalus omandada esmaseid praktilisi valdkondlikke kogemusi väga erineva väljaõppega noortel: nii keskkooliõpilastel kui ka tudengitel, kes ülikoolis juba konkreetset eriala õpivad,” rääkis Kolk. “Just järelkasv on see, kes aitab tulevikus arendada Eestis kohapeal nutikaid seadmeid ja maailmamuutvaid lahendusi ning panustada seeläbi Eesti majandusse ja eksporti.”

Head Uudised GoodNews