1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Schneider Electricu uus lahendus aitab elektrit säästa
Schneider Electricu uus lahendus aitab elektrit säästa

Schneider Electricu uus lahendus aitab elektrit säästa

Säästva ja rohelise energia ajastusse jõudev maailm kogeb lähikümnenditel energiakriisi, mis on tingitud energiavarustuse häiretest ja ülemaailmse energiasüsteemi oodatust keerukamast nii-öelda rohelisest üleminekust. 

„Praegu, mil elektrihinnad on mitu korda tõusnud, läheb nii era- kui ka äritarbijale iga tarbitud elektrikilovatt sõna otseses mõttes kalliks maksma. Selline olukord sunnib meid kõiki otsima tõhusamaid energiakasutuse viise ja muutma oma tarbimisharjumusi,“ kirjeldab asjade seisu rahvusvahelise energiahaldusettevõtte Schneider Electric müügidirektor Eestis Miko Siilivask.  

Tema hinnangul võiksid tänapäeva tööstusettevõtted ja -hooned olla kuni 30 protsenti tõhusamad, kui nende energiajuhtimisel kasutataks tehisintellekti ja asjade interneti tehnoloogiaid.  

„Paradoksaalsel kombel on elektrimajandus paljudes ettevõtetes endiselt nähtamatu ja läbipaistmatu teema. Väga suur osa ettevõtetest ja hoonete haldajatest ei jälgi ega analüüsi endiselt oma kommunaalsüsteemide ja seadmete energiatarbimist ega pruugi selle kohta isegi andmeid koguda. See tõstab paratamatult kulusid, ohustab turvalisust ja kahandab tööefektiivsust,“ selgitab Siilivask. 

Elektrikilbi server kui kogu ettevõtte elektrisüsteemi aju 

Esimene samm tõhusama energiahalduse poole seisneb andmete analüüsis, millega tuvastatakse energialüngad. Sel aastal tutvustas Schneider Electric uue põlvkonna uuenduslikku lahendust – Eco Struxure Panel Serverit. Tegemist on elektrikilpidesse paigaldatava serveriga, mis toimib kui kogu elektrisüsteemi aju: see jälgib kogu süsteemi, annab märku võrgutõrgetest, tagab kübervõrgu turvalisuse ja esitab visuaalseid aruandeid, mis võimaldavad kiirelt ära kasutada kõiki võimalusi energiatarbimise tõhususe tõstmiseks.  

„Mitmesugustes tööstusharudes toimuva digipöörde kiire tempoga kaasneb läbimurre ka järgmise põlvkonna asjade interneti tehnoloogiates. Aastaks 2030 on internetti ühendatud miljardeid seadmeid. Iga ettevõtte kõik seadmed saavad jagada teavet mitte ainult üksteisega või pilves, vaid ka muude süsteemidega. Sellest võimekusest saab üks äristrateegia aluseid. Eco Struxure võimaldab ettevõtetel elektrisüsteemi palju tõhusamalt hallata: see piirab kulusid ja vähendab võrguhäiretest tingitud seisakuid, tagab küberturvalisuse ja ennetab tuleohtu,“ tutvustab uut tehnoloogiat Siilivask, kelle sõnul on paneelserver uus energiahaldusstandard, mis on hõlpsalt paigaldatav nii suurhoonetesse, haridus- ja meditsiiniasutustesse, andmekeskustesse kui ka tootmisettevõtetesse.  

Seda uue põlvkonna seadet saab integreerida igasse ärijuhtimisplatvormi või ka süsteemi Eco Struxure Power Monitoring Expert, pakkudes elektrisüsteemi kohta veelgi rohkem uusi andmeid.  

Nutikas toitehalduslahendus välistab „nähtamatud“ kulud  

Intelligentsed elektrijaotussüsteemid võimaldavad lisaks tuvastamisele, kus energiat ebaefektiivselt kasutatakse, ka palju täpsemalt juhtida elektri võimsust. See aitab vältida tootmisettevõtetes ülilevinud probleeme: võrgu ülekoormusest tingitud seisakuid ja võimsuse alakasutamisest tingitud „nähtamatuid“ kulusid.  

„Paljud ettevõtete probleemid tulenevad sellest, et elektriahela võimsuse määramiseks puuduvad vahendid. Näiteks kui tehasesse tahetakse paigaldada uus robot-tootmisliin, ei pruugi elektriinsenerid teada, kas olemasolevast võimsusest jätkub uutele seadmetele. Sellistel juhtudel on sageli vaja palgata eksperte ja läbi viia kulukaid auditeid. Nutika tarkvara paigaldamisega saavad ettevõtte spetsialistid kiiresti otsustada, kas võimsusest jätkub uute seadmete paigaldamiseks või on vaja elektrisüsteemi uuendada,“ märgib Siilivask.  

See võimsuse jälgimise tööriist pakub kuni 68 erinevat aruannet elektrienergia reservide, elektriarvete, valitud perioodide energiatarbimise ja paljude muude elektriinseneridele oluliste parameetrite kohta.  

Digitaalsed elektrijuhtimise tööriistad pakuvad ettevõtetele muudki. „Digitaalsete asjade internetil põhinevate lahenduste ja tehisintellekti tehnoloogiate muutumine energiahalduse uueks standardiks kõigis ärivaldkondades võimaldaks meil energiakriisi väljakutsetega hõlpsamini toime tulla. See aitaks stabiliseerida kogu elektrivõrku, mis on praegu silmitsi äärmiselt tõsiste häiretega, mis tulevikus üha enamate taastuvallikatest pärit energiatootjate võrku liitumisega aina suureneks,“ hoiatab Siilivask. 

Head Uudised GoodNews