1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Selgusid Electrolux Design Lab finalistid
Selgusid Electrolux Design Lab finalistid

Selgusid Electrolux Design Lab finalistid

Electrolux Design LabTäna kuulutati välja kuus finalisti, kes pääsevad rohkem kui 1 700 töö hulgast rahvusvahelise disainikonkursi Design Lab 2014 finaali, mis toimub 12. novembril Pariisis.

Oma kontseptsiooni esitlevad finaalüritusel Pariisis kuus finalisti: Leobardo Armenta Mehhikost, kes esitleb tulevikutoodet, mis hoiab rätikud alati puhtana; Fulden Dehneli Türgist, kes esitab ideed uudsest lootusõie kujulisest õhupuhastist; koonusekujulise lendava õhupuhastiga astub žürii ette Michał Pośpiech Poolast;  Rumeeniast pärit Sorina Răsteanu esitleb nutikaid köögitarvikuid, mis taasloovad varasemalt kogetud maitseid; loodusest inspireeritud virtuaalse toidupoe ideed tutvustab Pan Wang Hiinast/UK’st ning moetootega, mis muudab plastikpudelid riieteks, astub žürii ette Kovács AporUngarist.

“Palusime tudengitel esitada oma ideed lähtudes sellaastase konkursi peateemast “Tervislikud tulevikukodud”. Finaali pääses rohkem kui 1 700 idee hulgast vaid kuus kontseptsiooni. Finalistide ideed on tõeliselt innovaatilised ja pakuvad värskeid mõtteid ning lahendusi, kuidas me tulevikus oma igapäevast elu võiksime elada – ükskõik, kas see puudutab tervislikku toitumist või keskkonnasäästlikku ja jätkusuutlikku käitumist,” sõnas Electroluxi disainiosakonna ning Design Lab 2014 konkursi žürii juht Lars Erikson

Lisaks Lars Eriksonile kuuluvad Electrolux Design Lab 2014 žürii koosseisu H&M’i loominguline nõustaja Margareta van den Bosch ning SVID’I (Swedish Industrial Design Foundation) tegevjuht Robin Edman.

Esimese koha saab tudeng, kes on žürii hinnangul loonud läbimurdelise disainilahenduse tulevikuks ning konkursi peaauhinnaks on kuuekuuline tasustatud praktika Electroluxi globaalses disainikeskuses ja 5 000 euro suurune auhinnaraha. Teist ja kolmandat kohta premeeritakse vastavalt 3 000 ja 2 000 euro suuruse auhinnarahaga. Lisaks selgub hääletuse tulemusena ka rahvalemmik, kes saab 1 000 euro suuruse eriauhinna. Rahvalemmiku hääletus on praeguseks lõppenud ning võitja kuulutatakse välja Pariisis finaalüritusel.

Electrolux Design Lab 2014 disainikonkursi 6 finalisti:

1.  UrbanCONE

UrbanCONERiik: Poola
Autor: Michał Pośpiech
Ülikool: The Jan Matejko Academy of Fine Arts, Poola
Idee

UrbanCONE loob tervisliku mikrokliima puhastades linnaõhku nii linnaruumis kui ka kodudes. Seade liigub  õhus just nagu meduus tänu eriti kergele konstruktsioonile ja tiibadele, mis on ühtlasi ka päikesepaneelid. Õhku puhastavad vahetatavad filtrid, mis on seadme tiibade all. UrbanCONE on automaatne, raadio kaudu kontrollitav nutikas seade, mis koguneb suurema populatsiooniga aladele, kus on rohkem filtreerimist tarvis.

2. Lotus

LotusRiik: Türgi
Autor: Fulden Dehneli
Ülikool: Middle East Technical University, Türgi
Idee

Lotus on õhupuhasti, millel on kolm laetavat ja kaasaskantavat õhku puhastavat palli. Seadme peamine osa teeb üldist puhastust, kuid lokaalse puhastuse eest hoolitsevaid palle võib võtta kaasa kõikjale, kuhu neid tarvis on. Nende kolme laetava palli nimed vastavalt nende funktsioonidele on: puhastuspall (Pure Ball), lõhnapall (Odor Ball) ning niiskuspall (Humid Ball).

3. SET TO MIMIC

Set to mimicRiik: Rumeenia
Autor: Sorina Răsteanu
Ülikool: West University Of Timisoara, Rumeenia
Idee

Set to Mimic kontseptsiooni keskmes on köögitarvikud, mis taasloovad toidule maitseid ja lõhnu vastavalt kasutaja soovile. Kasutaja asetab oma pea külge mikrokiibiga geelist plaastri ning taldrik ja klaas saavad ima juhtmeteta suhelda kasutaja ajuga, et taasluua soovitud lõhna- ja maitsekogemus, mida kasutaja on minevikus kogenud. Sel viisil on võimalik süüa näiteks porgandit, samal ajal tundes jäätise või lihatüki maitset, mis teeb omakorda lihtsamaks tervisliku toitumise.

4. FUTURE HUNTER-GATHERER

Future hunter-gathererRiik: UK
Autor: Pan Wang
Ülikool: Masters Industrial Design, Hiina  / Central Saint Martins , UK
Idee

Future Hunter-Gatherer on idee loodusest inspireeritud virtuaalsest toidukauplusest. See projekteerib hologrammi, mis laseb kasutajal mängida toidu kogumist kalastades, jahtides või korjates. Kõik, mida kasutaja mängu käigus kogub, edastatakse kohalikku toidupoodi, kust see saadetakse kasutajale koju. Lisaks sellele, et toidukaupade ostmine muutub lõbusamaks, annab see ka lastele parema arusaamise, kust toit tegelikult tuleb.

5. Pete

PeteRiik: Poola
Autor: Kovács Apor
Ülikool: Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest, Ungari
Idee

PETE kontseptsioon kasutab plastikpudeleid, et luua rõivaid vastavalt kasutaja soovile. Kasutaja peab vaid valima soovitud rõiva tüübi, värvi ja lõike ning masin annab vajamineva PET pudelite koguse, et muuta pudelid polüestriks ja printida rõivad. See meetod loob loomuliku taaskasutuse meetodi plastikust pudelitele ning muudab tarbija öko-disaineriks. 

6. Pure Towel

Pure TowelRiik: Mehhiko
Autor: Leobardo Armenta
Ülikool: Universidad Autonoma De Ciudad Juarez, Mehhiko
Idee

PureTowel on nutikas rätikuhoidja, mis puhastab rätiku vaid hetkega pärast kasutamist ning loob seeläbi puhtama ja tervislikuma vannitoa. Kasutades UV kiirgust ning ülikiiret kuivatust suudab see seade puhastada ja kuivatada rätiku vaid sekunditega ning eemaldada 99,9% bakteritest ja vähendada niiskust.

Head Uudised GoodNews