1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Selgusid Tallinna ettevõtlusteod
Selgusid Tallinna ettevõtlusteod

Selgusid Tallinna ettevõtlusteod

Tallinnas jagati välja ettevõtlusauhinnad.

Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Vaheri sõnul on võitjate elluviidud tegevused avaldanud sel aastal kõige rohkem mõju Tallinna ettevõtluskeskkonna arengule ning eristusid teistest majandusliku väärtuse ja uuendusmeelsuse poolest. Tunnustuse pälvisid väga erinevad organisatsioonid, mille seas leidus nii suuri arendajaid, iduettevõtteid, teadusasutusi kui ka globaalse haardega ettevõtteid. „Tallinnale on kõik algatused, mis loovad ühel või teisel moel lisaväärtust, ühte moodi olulised. See, kuidas läheb linnal, sõltub paljuski sellest, kui ettevõtlikud on siin inimesed,“ lausus Vaher.

Tänavused Tallinna ettevõtlusauhindade võitjad:

Arendusprojekt: Noblessneri sadamalinnaku arenduse esimene etapp, arendaja BLRT Grupp. Tegemist on mastaapse projektiga, mis on muutnud pikalt avalikkusele suletud ajaloolise Noblessneri allveelaevatehase territooriumi merele avatud inimsõbralikuks linnaruumiks jahisadama, korterite, äripindade, merepromenaadi ja kultuurisündmustega. Projekti esimese etapi maksumuseks kujunes ligi 77 miljonit eurot.

Koostööprojekt: Iseauto, partnerid Auve Tech, Tallinna Tehnikaülikool ja ABB. Tegemist on kolme ettevõtte koostööprojektiga, mis tegeleb isejuhtiva sõiduki arendusega. Sõidukit on võimalik kasutada nii ühissõidukite marsruudi pikendajana kui ka renditeenusena. See sobib ideaalselt paikadesse, kus on madal liikumiskiirus ning tavapärase linnaliini bussi jaoks liiga kitsad tänavad ja lühikesed vahemaad.

Särav startija: Smartcraft. 2018. aastal tegevust alustanud ettevõte tegeleb karkassmajade valmistamiseks vajalike liinide ja seadmete paigaldamisega, kus täna töötab neli inimest. Smartcrafti tegevus on suunatud eksporditurgudele: kui 2018. aastal moodustas eksport 75 protsenti ettevõtte kogukäibest, siis tänavu lausa 90.

Turismitegu: Fotografiska Tallinn, teostaja Fotograafia Tallinn. Juunis avati maailmatasemel fotokunstikeskus Fotografiska, mis on fotokunsti, toidu, disaini, muusika ja ürituste ristumiskoht. Kahe esimese kuuga oli keskust külastanud 50 000 inimest, kellest 60 protsenti olid turistid.

Töökohtadelooja: Transferwise Ltd Eesti filiaal. Transferwise’i Eesti filiaal pälvis töökohtadelooja auhinna teist aastat järjest. Tegevuse laienemine tuleneb ettevõtte populaarsusest, mis omakorda näitab, et selle teenuse järele on suur nõudlus seoses töötamise, õppimise ja reisimisega välismaal. Transferwise´il on rohkem kui 7 miljonit klienti. Ettevõte võimaldab ülekandeid ligi 1600 valuutasuunas.

Vastutustundlik ettevõtja: Avaron Asset Management. Ettevõte investeerib ainult vastutustundlikesse Ida-Euroopa börsifirmadesse. Avaronile on oluline, et ettevõtted opereeriksid jätkusuutlikult keskkonna ja sotsiaalsete aspektidega, järgides häid äritavasid.

Tulevikulahendus: Masinnägemise algoritmi projekt Tallinnas, teostaja SIFR. Ettevõte arendas koostöös Tallinna linnaga välja masinnägemise algoritmi, mis võimaldab kasutada tavalisi kaameraid ristmike jälgimiseks. Tegemist on taskukohase infrastruktuuriga, mis võimaldab jälgida mitut sõidurada korraga.

Lisaks seitsmele põhikategooriale anti üle eriauhinnad rakenduslikele teadustöödele.

Rakenduslike teadustööde eriauhinna pälvisid:

  • Parim teadustöö Tallinna Tehnikaülikoolis: “Iseauto”, teadustöö juht Raivo Sell
  • Parim teadustöö Tallinna Ülikoolis: “Meteoroloogilise andmestiku interpreteerimine Toyota Racing rallimeeskonnale”, teadustöö juht Hannes Tõnisson,
  • Parim teadustöö Eesti Kunstiakadeemias: “A Responsive Cutlery Concept”, autor Denisay Apusoglu.
  • Parim teadustöö Eesti Rakenduskõrgkoolides: “3D-prinditud radiaatori projekteerimine tudengivormelile”, autor Konrad Ilustrumm.

Galaõhtul anti välja ka Tallinna Kaubamaja ja koostöövõrgustiku Adapter konkursi “Edasiviiv elujõud” eripreemia 5000 eurot, mille võitis Eesti Kunstiakadeemia ideekavand “Ringnõu”. Konkursi eesmärk oli leida uusi ideid kile ja plastiku taaskasutamiseks.

Ettevõtluskonkurss on osa igasügisesest Tallinna ettevõtluspäevast.

Head Uudised GoodNews