1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Siseministeerium korraldab märtsi keskpaigas kohtumise, et arutada välistööjõu kaasamist
Siseministeerium korraldab märtsi keskpaigas kohtumise, et arutada välistööjõu kaasamist

Siseministeerium korraldab märtsi keskpaigas kohtumise, et arutada välistööjõu kaasamist

Siseministeeriumi eestvedamisel toimub märtsi keskpaigas kohtumine, et arutada välistööjõu kaasamisega seotud teemasid.

Kohtumise eesmärk on arutada välistööjõu kaasamise reegleid. „Kuulame tähelepanelikult tööandjate ja töötajate esindajate murekohti, soovime hoida Eesti inimeste tööhõive võimalikult kõrgel tasemel ning otsime välistööjõu kaasamisel tasakaalu, et ühelt poolt saaks tehtud kõik vajalikud tööd ja samas suudaksime hoida viiruse leviku kontrolli all. Selleks peame koostöös ametiasutustega kokku leppima selged juhised, kuidas toimetada, et vaatamata koroonakriisile läheks Eesti majandusel võimalikult hästi,“ ütles siseminister Kristian Jaani.

Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annuse sõnul ei ole kehtivas välismaalaste seaduses Eestis lühiajaliselt töötamise tingimusi muudetud. „Välismaalased saavad nii nagu ikka lühiajaliselt Eestis töötada hooajatöölisena kuni üheksa kuud 12 järjestikuse kuu jooksul ja üldtingimustel kuni 12 kuud 15 järjestikuse kuu jooksul. Nii nagu alati, on oluline, et nii tööandja kui ka töötaja kannaksid hoolt selle eest, et kõik oleks õiguspärane – välismaalase töötamine on õigel ajal registreeritud ja seaduses nõutav töötasu makstud,“ rääkis Ruth Annus.

Annuse sõnul teevad ka praegu koroonakriisi leviku tõkestamiseks kehtestatud piiriülese liikumise piirangud erandi töörändele. „Vabariigi valitsus on töörännet lubanud, kuid nii tööandjatel kui ka siia tulevatel töötajatel tuleb arvestada kehtivaid piiranguid. Näiteks peab töötajal olema tõend negatiivse viirusetesti kohta, arvestada tuleb eneseisolatsiooni jäämise nõudega ja sel ajal töötamise keeluga,“ selgitas Annus. Sõltuvalt olukorrast viiruse levikul võivad reeglid muutuda.

Välistööjõuteemaline kohtumine on esialgse kava järgi planeeritud toimuma 18. märtsil Siseministeeriumis videosilla vahendusel. Kohtumisele on palutud osalema Aiandusliidu, Ametiühingute Keskliidu, Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooni, Eesti Masinatööstuse liidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, Euroopa rändevõrgustiku, Finance Estonia, Integratsiooni Sihtasutuse, Kaitsepolitsei, Kaubandus-Tööstuskoja, Kultuuriministeeriumi, Lennundusklastri, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, Riigikantselei, Sotsiaalministeeriumi, Startup Estonia, Teenusmajanduskoja, Tööandjate Keskliidu, Tööinspektsiooni, Tööinspektsiooni, Töötukassa ja Välisministeeriumi esindajad.

Head Uudised GoodNews