1. Avaleht
  2. Majandus
  3. SÕLTUMATU NAINE I Merit Raju selgitab, miks peaksid hakkama investeerima juba täna
SÕLTUMATU NAINE I Merit Raju selgitab, miks peaksid hakkama investeerima juba täna

SÕLTUMATU NAINE I Merit Raju selgitab, miks peaksid hakkama investeerima juba täna

Hea Elu enesearengufestivali üks korraldajatest Merit Raju kirjutab oma raamatus “Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni”, et ise võttis ta investeerimisega hoogu 14 kuud esimese 50-eurose ülekandeni. “Kuulasin toona investeerimisraadiot ja saatejuhid olid sama ajaga oma varasid kasvatanud – kui mul on õigesti meelde jäänud – 28%. Mul langes säästetud raha väärtus samal ajal inflatsiooni võrra! See ongi jokutamise hind,” tõdeb ta.

Muidugi vahel on jokutamine turvalisem kui hüppamine

“Aga mõnikord tuleb lihtsalt härjal sarvist haarata. Näiteks kui ma olin valmis, võttis aktsiate ostmine vaid viis minutit,” kirjutab Merit.

Ta nendib, et vahel on julgustav mõelda, et kõik pole lõplik ning oma otsuseid saab muuta ja valikuid ümber teha. Ja et nii ongi hästi, isegi kui sellega kaasneb igasuguseid tundeid ja mõtteid.

Millegipärast on inimene laisk: kui mingi ora just ei torgi, siis me lükkame ja lükkame asju edasi. Esimest investeeringut. Püsimakselepingut iseendale. Iseendale esimesena maksta on ju õige mõte – ja mitte järgmisest kuust! Vaid kohe! Järgmine kuu juba suuremas summas!

Vahel tasub üle vaadata ka harjumuseks saanud valikud

Kuid miks pole meil, inimestel, loomu poolest eriti motivatsiooni teha muutusi paremuse poole? Miks me ei hakka liigutama enne, kui on tõesti vaja? Merit selgitab, et see on nagu inerts, mis hoiab vana tuttavat olukorda, isegi kui see on kehvem kui väikest pingutust või ajalist panust nõudev muutus.

Näiteks me hoiame kinni oma kõrgete teenustasudega pangast, mille klient me oleme olnud 25 aastat, või pensionifondist, mis on algusest peale kasvanud umbes 1% aastas ja mille teenustasud on samas ka umbes 1% aastas. Tegelikult on teised valikud kliki kaugusel ja me isegi teame neist, aga.. homme, eks?

“Indeksfondidesse automaatse investeerimise otsust lükkasin ma edasi 400 päeva. See teeb mõtteis vähemasti 400 korda. Ma teadsin, et see on mul tegemata ja et ma seda teha tahan. Aga ma kartsin, et see on keeruline, mul polnud raha, mul polnud aega. Ja ma lükkasin ja lükkasin ja lükkasin ja lükkasin seda edasi,” meenutab Merit.

Ühel hetkel tegi ta selle ära indeksfondide valimine ja esimese makse lõpuks ära tegemine ei võtnud rohkem kui neli tundi, isegi kui ta oli selle jaoks läbi lugenud panga kodukal kõik, mida üldse lugeda sai, helistanud neile ja kohtunud panga nõustajaga. Lõpuks sai ta kõik automaatselt toimima. Rohkem pole ta oma pead ega klikkimisnäppu selle pärast pidanud vaevama.

Merit soovitab teha see väike samm praegu kohe ära – püsimakse oma säästu- või investeerimiskontole või kolmanda pensionisamba kontole või lihtsalt mingile oma kontole, mille seisu sa iga päev ei näe.

Motivatsiooniks hr Money Mustache’i ehk rahavuntsi 752 reegel

Kümne aasta peale annab iga summa 752-ga korrutatult tulemuseks investeeringu väärtuse iganädalaselt keskmisse fondi investeerituna.

Kui korrutad oma regulaarse iganädalase mistahes kulu 752-ga, saad teada, kui palju raha sul oleks, kui sa sama summa iga nädal keskmisse fondi investeeriksid.

Näiteks nädalane kohvikulu. 17,50 € kohvikulu (või mistahes kulu, kui see meeldiks sulle näitena rohkem) nädalas teeks kümne aastaga keskmises investeerimisfondis 13 160 €.

Nii et asi pole suurtes summades, vaid järjepidevuses. Ja isegi 50- või 60-aastaselt pole hilja alustada, sest oodatav eluiga on keskmiselt üha pikem ja raha jõuab ikkagi koguneda ja kasvada.

Raamatu saab tellida Apollo ja Rahva Raamatu e-poest!

Head Uudised GoodNews