1. Avaleht
  2. Toode
  3. Stallhageni 1842. aasta õlut valmistatakse 2000 pudelit
Stallhageni 1842. aasta õlut valmistatakse 2000 pudelit

Stallhageni 1842. aasta õlut valmistatakse 2000 pudelit

Fifty years of ferry service2010. aasta suvel leiti Ahvenamaa saarestikust laevavrakk, kus oli säilinud 145 pudelit šampust ja viis pudelit 1840tel aastatel valmistatud õlut. Soome tehnoloogia uurimiskeskus VTT on analüüsinud õllesid eesmärgiga asuda neid uuesti valmistama. Ahvenamaa väikeõlletootja Stallhagen hakkabki seda maailma üheks vanimaks säilinud õlleks peetavat märjukest taastootma. Õlut saab septembris osta ka Viking Line’i pardalt, seal pannakse ühtlasi oksjonile pudeli number 1.

Stallhagen on Soome ja Belgia uurijatega teinud analüüse, katsetusi ja testimisi hõlmavat uurimistööd. On selgunud, vana õlut oli kolme tüüpi: kaks heledat kuldkollast ja üks tumedam. Keemiliste analüüside tulemusena selgus, et ühes õlles on olnud roosi, mandli ja nelgi maitsenüansse.

Pruunid õllepudelid on käsitsi valmistatud, nad suletakse šampanjakorgiga ja meenutavad kujult laevavrakilt leituid. Iga pudel müüakse puukastis, neid saab ka ette tellida. Tootja kavatseb saada õllepartii valmis suveks.

Õlut nimega Stallhagens Historic Beer 1842 valmistatakse 2000 nummerdatud pudelit. Pudel number 1 pannakse oksjonile Viking Line’i Ahvenamaa Facebooki 1. aprillist kuni 1. septembrini 2014.

20. septembril korraldatakse Viking Grace’i õlleristlus ja seal saab Stallhagens Historic Beer 1842 osta. Ahvenamaa kohaliku omavalitsusega sõlmitud lepingu järgi antakse osa müügitulust merearheoloogiliste uurimistööde hüvanguks.

Head Uudised GoodNews