1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Suvised trendid tööturul: tippspetsialistid eelistavad puhata ning tööle asutakse mitu kuud pärast lepingu sõlmimist
Suvised trendid tööturul: tippspetsialistid eelistavad puhata ning tööle asutakse mitu kuud pärast lepingu sõlmimist

Suvised trendid tööturul: tippspetsialistid eelistavad puhata ning tööle asutakse mitu kuud pärast lepingu sõlmimist

Palavatel suvekuudel langeb osati nii töökuulutuste hulk kui ka õige profiiliga kandidaatide arv, seevastu suureneb sihtotsingute osakaal ning nende kandidaatide hulk, kes soovivad tööpakkumise vastu võtmisel päriselt tööle asuda alles sügise alguses, selgub Elisa ja CVKeskus.ee avaldatud statistikast.

Nii IT-spetsialistid, juhid, kui ka teised oma ala tipud eelistavad suvesid võtta rahulikumalt ning hakkavad tööalaste muutuste peale mõtlema pigem sügise lähenedes,” märkis Elisa värbamisjuht Keishy MargusKui ühelt poolt teeb see värbajate töö keerulisemaks, loob see samas soodsa pinnase pealehakkamist täis kandidaatidele, kes peavad suvisel ajal töökoha nimel konkureerima oluliselt vähemate inimestega.”

Suvist rahulikumat aega peegeldab Elisa näitel selgelt ka sõlmitud töölepingute hulk, mida on sõltuvalt värvatavatest positsioonidest ja maailmas toimuvast tippperioodidega võrreldes kuni kolmandiku võrra vähem. Kõige vähem lepinguid saab allkirja tavaliselt juulis, kuna tuleb arvestada, et lepingute statistikas kajastub peamiselt eelneva kuu-kahe töö – mai lõpusirgel ning juunis hakkab juba tööturg rahunema, augusti alguses hakkavad asjad taas vaikselt hoogu koguma,” lisas ta.

Kui kandideerimisaktiivsuse langus on suvisel ajal ootuspärane, siis aastast-aastasse on järjest enam saamas suviste tööotsingute osaks suurema paindlikkuse soovimine tööle asumise aja osas. Kui ülejäänud aasta jooksul on pigem haruldane, et kandidaat asub lepingu sõlmimise järel päriselt tööle kolme kuu pärast, siis Marguse sõnul võib seda varasuvisel ajal värvates tihti kohata – allkirjad pannakse lepingule juunis, kuid tööle soovitakse päriselt asuda augusti lõpus või septembri alguses.

Suviti on eriti rahulikud spetsialistid, juhid ja oskustöölised

CVKeskus.ee statistika kohaselt langeb suvekuudel tööotsijate aktiivsus umbes kolmandiku võrra. Peamiselt väheneb tippspetsialistide, keskastmejuhtide ning oskustööliste huvi uue töökoha leidmise vastu. Vastukaaluks on suvekuudel tööotsijatel suurem soov leida hooajalist tööd, töövõimalusi teenindusvaldkonnas ning ka lihtsamaid kontoritöid, kus kandideerimiste arvud populaarsetele töödele ulatuvad ka enam kui poole tuhande tööotsijani.

“Madalam kandideerimisaktiivsus osades valdkondades tähendab aga ka väiksemat konkurentsi kandideerimisel ja loob seega võrreldes aasta algusega suurepärased võimalused tööandjatele paremini silma jääda,” leiab Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

“Võrreldes eelmise aastaga on märkimisväärselt suurenenud ka suvisel ajal pakutavate töökohtade hulk: juulikuu alguses leidus CVKeskus.ee tööportaalis päevas keskeltläbi 4400 tööpakkumist, mida on tervelt 1000 võrra enam kui möödunud aastal samal ajal.”

Kuigi suvisel ajal kandideerides võib olla tavapärasest lihtsam silma jääda kõikides tegevusvaldkondades, siis võivad Marguse sõnul erilist edu oodata kogenud tehnilised spetsialistid. “Näiteks kandideerib suviti oluliselt vähem õige profiiliga arendajaid ja teisi IT-spetsialiste, seega võib just suvine aeg karjäärivahetusele mõtlevale ning puhkust nautivale IT-spetsialistile olla töövahetuseks väga soodne aeg – kui huvi on, ei tasu jääda ootama,” lausus ta.

Head Uudised GoodNews