1. Avaleht
  2. Äri
  3. Tallinnas toimus rahvusvaheline elektroonikatööstuseseminar
Tallinnas toimus rahvusvaheline elektroonikatööstuseseminar

Tallinnas toimus rahvusvaheline elektroonikatööstuseseminar

Sel nädalal Tallinnas toimunud rahvusvahelisel elektroonikatööstuse seminaril tõdesid valdkonna eksperdid, et elektroonikatööstus on hoolimata COVID-19 pandeemiast nii Eestis kui Euroopas tõusuteel. Sealjuures ületas mullu Ida-Euroopa elektroonikatootmisteenuste sektori müügimaht Lääne-Euroopat ja lähiaastatel on oodata selle trendi jätku.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu juht Arno Kolk nentis oma ettekandes, et tänavune keeruline aasta esitas väljakutseid ka elektroonikatööstusele ning sektori käive kevadkuudel langes. Sellele vaatamata on sektor suutnud teises ja kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga isegi mõne protsendi võrra kasvada. “Septembri ja oktoobri käibenumbrid on paremad kui eelmisel aastal. Aasta viimase kahe kuuga võime veel jõuda aasta kokkuvõttes mullusele tasemele,” sõnas Kolk.

Kohaliku elektroonikatööstuse arengule aitab kaasa ka üldine trend, mis toetab elektroonikatootmisteenuste sektori kasvu Ida-Euroopas. Saksa elektroonikatööstuse analüütikaekspert Dieter G. Weiss tõi oma ettekandes välja, et Ida-Euroopa elektroonika tootmisteenuse ehk EMS-i sektor ületas mullu juba oma mahult Lääne-Euroopast. Kui selle sektori tulud Lääne-Euroopas kasvasid perioodil 2013-2019 17%, siis Ida-Euroopas oli samal ajal kasv 49% ning elektroonikatööstuse analüüsifirma In4ma prognoosib sarnase trendi jätkumist ka lähiaastateks. Tänavu langevad prognoosi kohaselt sektori tulud Lääne-Euroopas 7,7%, kuid Ida-Euroopas kasvavad 1,1% võrra.

Ida-Euroopa, sealhulgas Eesti elektroonikatööstuse kasvu toetab üldine trend tuua tootmine sihtturule lähemale. “Tooteid on vaja tuua kiiremini turule, seega tuuakse tootmine lähemale arendusele ja lõpptarbijatele,” selgitas Kolk. “Nõudlus elektroonika järele kasvab ja seda toetavad ka globaalsed trendid. 5G-tehnoloogiate levik, tööstuse digitaliseerimine ja automatiseerimine, rohetehnoloogiate areng ning kasvav nõudlus nutikate seadmete järele vajavad kõik elektroonikat,” rääkis Kolk.

“Ida-Euroopa elektroonika tootmisteenuse sektor on läinud Lääne-Euroopast ette ja see oli ennustatav ka ilma koroona mõjuta. Hinnasurve Lääne-Euroopa tootmisettevõtetele on nii suur, et nad peavad otsima alternatiive. Õnneks nad saavad aru, et paremate hindade saamiseks ei pea nad minema Kaug-Idasse, vaid nad saavad suurendada oma tootmismahtusid Ida-Euroopas, kasutades ära madalamaid tööjõukulusid. See kõik on olnud ennustatav juba mitmeid aastaid,” selgitas Weiss.

7. detsembril veebiülekandena toimunud rahvusvahelist seminari “IPC Day EMS 2020 – EMS and Beyond” korraldas Eesti Elektroonikatööstuse Liit koostöös rahvusvahelise elektroonikatööstuse erialaliiduga IPC. Seminar tõi tänavu kokku ligi 200 osalejat nii Eestist kui ka Euroopast ja USA-st. Ettekannetega esinesid Eesti Elektroonikatööstuse Liit, In4ma, IPC, Swedbank, Comodule, Kat Metal, Scanfil ning Läti Elektrotehnika ja Elektroonikatööstuse Liit.

Head Uudised GoodNews