1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Täna aset leidva Keskerakonna majanduskonverentsi avakõne pidas Jüri Ratas
Täna aset leidva Keskerakonna majanduskonverentsi avakõne pidas Jüri Ratas

Täna aset leidva Keskerakonna majanduskonverentsi avakõne pidas Jüri Ratas

Eesti maksusüsteem vajab kaasajastamist, et see toimiks meie inimeste heaks, ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas majanduskonverentsi “Meie valik – millist Eestit tahame?” avakõnes.

“Maksusüsteem on instrument, millega saame ebavõrdsust ja vaesust vähendada ning kõigi inimeste elatustaset ja ettevõtete konkurentsivõimet tõsta. Üldine maksukoormus määrab avalike hüvede mahu. Tugevat mõju avaldab ka maksude struktuur ehk kui suur osa maksutulust kogutakse tootmise, tulu, tarbimise ja omandi maksustamisest,” rääkis Jüri Ratas.

Riigikogu esimees rõhutas, et maksustamisest on meil kõigil kasu, kui see vastab uuetele eesmärkidele ja majanduskeskkonna muutustele. “Mäletame hästi, kui paljud kõhklesid tulumaksuvaba miinimumi tõstmise reformis. Tagantjärgi on aga selge, et keskmisest madalama palgaga inimestele jäigi raha rohkem kätte ja OECD hinnangul ebavõrdsus Eestis vähenes. Sama hea näide on aktsiisid, mille määrade õigeaegne langetamine meie ühist tulu märgatavalt suurendas,” meenutas Jüri Ratas.

Viimasel kümnendil on ettevõtluse, töö ja tarbimise vormid väga palju muutunud. Ratta sõnul on uute vormidena ellu tulnud jagamismajandus, e-teenused, piiriülene kauplemine, kaugtöö vormid, vabatahtlik töö.

“Kui vaadata nendele muudatustele maksustamise seisukohalt, siis küsimusi on veel rohkem kui vastuseid: keda ja kuidas peame maksustama ja kes tarbib neid teenuseid?” arutles Jüri Ratas. “Samas on selge, et Eestil tuleb maailma konkurentsis püsida ja seda mõistagi peadpööritavate globaalsete muutuste tuules. Pean silmas nii suunda keskkonnasäästlikkusele, innovatsioonile ja digitaliseerimisele, mille oleme võtnud Euroopa Liidus, kui ka kavandatavat ettevõtte tulumaksu miinimummäära kehtestamist, mida taotlesid alles hiljuti G7 riigid maailmas. Minu arvates on Eestil tark muutustele mitte vastu seista ega viimasena kaasa minna, vaid esimeste hulgas kohaneda ja aidata teistel muutused läbi viia. Sellega on ju võimalik samuti teenida.”

Otseülekannet saab vaadata SIIT.

Head Uudised GoodNews