1. Avaleht
  2. Äri
  3. Tartumaa iduettevõtete käive ületas 50 miljoni euro piiri
Tartumaa iduettevõtete käive ületas 50 miljoni euro piiri

Tartumaa iduettevõtete käive ületas 50 miljoni euro piiri

Eesti Maksu- ja Tolliameti andmetel Tartus ja Tartumaal tegutsevate iduettevõtete kogukäive ulatus selle aasta kolme kvartaliga rekordilise 51 miljoni euroni, mis moodustab 5% kogu Eesti idusektori käibest.

Käesoleva aasta kolme kvartaliga kasvatasid Tartu ja Tartumaa iduettevõtted käivet 84% 51 miljoni euroni. Mullu samal ajal oli sama näitaja 27,7 miljonit eurot.

Startup Estonia juht Eve Peeterson kommenteeris, et iduettevõtte üheks peamiseks eesmärgiks ongi võimalikult kiire kasv. “Kiiret kasvu toetavad nii meie iduettevõtjate kogemused ja hästitoimiv ökosüsteem kui ka fakt, et Eesti turul on väga keeruline kasvada väga suureks, mistõttu juba varajases faasis suurendavad meie iduettevõtted panuseid, laienedes rahvusvahelistele turgudele. Ka suurimad skeptikud ei saa täna enam eirata tõsiasja, et Eesti tehnoloogiasektorist on kasvamas üks suurima potentsiaaliga majandusharu Eestis ning Tartu ja Tartumaa iduettevõtete panus sektori arengusse kasvab pidevalt,” sõnas Peeterson.

Kiiret kasvu toetavad nii meie iduettevõtjate kogemused ja hästitoimiv ökosüsteem kui ka fakt, et Eesti turul on väga keeruline kasvada väga suureks, mistõttu juba varajases faasis suurendavad meie iduettevõtted panuseid, laienedes rahvusvahelistele turgudele.

Tartumaa iduettevõtetest tegid suurima käibe Messente Communications (9 miljonit eurot), CLICK & GROW (6,5 miljonit eurot), HUUM (4,9 miljonit eurot), Glia (4 miljonit eurot) ja Fractory (3,9 miljonit eurot).

Ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel Maksu- ja Tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.

Peeterson lisas, et kuigi käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide andmed erinevad majandusaasta aruande andmetest, annavad nad siiski hetkel parima võimaliku jooksva ülevaate sektori hetkeseisust ja kasvu kohta. “Numbrid võivad pisut erineda, aga kiire kasvu tendents on fakt. Hetkel oleme koostöös Statistikaametiga välja töötamas täpsustatud metoodikat ning loodetavasti juba järgmisel aastal saame andmete täpsust tõsta,” lisas ta.

Startup Estonia poolt hallatavas andmebaasis on täna registreeritud 1292 iduettevõtet. MTA andmetel tegutseb neist Tartumaal 92. Käesoleval aastal on Tartumaal registreeritud viis uut iduettevõtet. Tartumaa iduettevõtted maksid riigile kokku 7 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 8% kogu idusektori tööjõumaksudest ning andsid tööd 687 inimesele, mis on 151 töökohta enam kui mullu samal ajal.

Tartumaa iduettevõtete suurimaks tegevusalaks on lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste tegevusvaldkond, kus tegutseb 14 iduettevõtet.

Head Uudised GoodNews