1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Tarvo Teslon: elamispindade defitsiit leeveneb sügiseks
Tarvo Teslon: elamispindade defitsiit leeveneb sügiseks

Tarvo Teslon: elamispindade defitsiit leeveneb sügiseks

Aasta alguses oli Eesti elamispindade turul defitsiit, kuid sügiseks saab pakkumiste puudujääk murtud.

„Korteritehingute hinnad läksid mullu kevadel koroona tõttu korraks pisut alla, kuid taastusid kiiresti. 2020. aasta lõpuks olid korteritehingute ja pakkumiste keskmised hinnad aasta algusest kõrgemal. Tagantjärele tarkusena võib tõdeda, et kõik sügis-talvised märgid kuulutasid hinnatõusu jätku,“ ütleb Kv.ee juhataja Tarvo Teslon.

Hinnatõusurongist maha jäämise kartuses ostjad aktiveerusid. Pakkumishindade tõstmine pani ostuhuvilisi ostuotsuse langetamisega veelgi enam kiirustama. Tänavune juunikuine korteritehingute keskmine hind ületab aastatagust 8,2% võrra.

„Elamispindade hinnatõus on olnud palkade kerkimisest oluliselt kiirem. See tähendab, et samasugust eluaset soetades kulub ostule sissetulekust varasemast suurem proportsioon. Nii lükkab korterite-majade kallinemine osad inimesed koduostmisturult välja. Teisisõnu on elamispindade kättesaadavus vähenenud ja jätkuvalt vähenemas,“ tõdeb Teslon.

Suur nõudlus on aktiveerinud kinnisvaraarendajaid, kes annavad parima, et uusi projekte pakkumisse tuua. Tallinnas-Harjumaal on käesoleval aastal aktiivsesse müüki defitsiiti leevendama toodud ligikaudu 3300 uut korteripakkumist.

„Pakkumiste lisandumise maht on muljetavaldav. Uued pakkumised aga on juba kõrgema hinnaga. Osalt on kõrgema hinnataseme taga ostjate valmidus kõrgemat hinda maksta. See aga ei tähenda, et arendajad suuremat kasumit teeniksid. Arendajate jaoks on ehitusteenuse ja -materjalide hinnad oluliselt kasvanud,“ selgitab Tarvo Teslon. „Pole sugugi kindel, et pisut kõrgem uute korterite müügihind ehituse olulise kallinemise kulud katab.”

2021. aasta suvel on veel elamispindade turul pakkumises n-ö vana hinnaga elamispindu, mille ostjad üksteise järel kindlasti ära nopivad. Uued pakkumised tulevad pakkumisse juba kõrgema hinnaga.

„Kõrgem hind tähendab veelgi vähenevat elamispindade kättesaadavust. See omakorda tähendab vähem ostjaid ehk nõudluse vähenemist. Nii saab nõudluse mõningase vähenemise ja pakkumise mõningase suurenemise läbi elamispindade defitsiit juba sügiseks leevenduse. Loodetavasti jätkab korteriturg siis sama rahulikult ja mõõdukate liikumistega nagu enne koroona tulekut,“ prognoosib Teslon.

Head Uudised GoodNews