1. Avaleht
  2. Äri
  3. TASUTA DIGISEMINAR I Tasuta veebiüritusel tutvustatakse, kuidas tehisintellekti ja muude tuleviku digilahendustega ettevõte uuele tasemele viia
TASUTA DIGISEMINAR I Tasuta veebiüritusel tutvustatakse, kuidas tehisintellekti ja muude tuleviku digilahendustega ettevõte uuele tasemele viia

TASUTA DIGISEMINAR I Tasuta veebiüritusel tutvustatakse, kuidas tehisintellekti ja muude tuleviku digilahendustega ettevõte uuele tasemele viia

25. novembril korraldab Baltikumis tegutsev IT-ettevõte tasuta digiseminari, mille käigus arutatakse üksikasjalikult AIoT ehk tehisintellekti ja interneti kombinatsiooni võimalusi ja selle kasutamist.

Tehisintellekti, masinõppe, pilve- ja tarkvaralahendusi pakkuva rahvusvahelise ettevõtte Crayon Baltikumi juhi Tomas Ruzgyse sõnul võib tänapäeval leida AIoT kasutamise näiteid isegi erinevates tööstusharudes, eriti toidu- ja joogitööstuses ning jaekaubanduses.

“Elame praegu uue tehnoloogilise läbimurde lävel. Ainuüksi selle aasta statistika näitab, et asjade internet on toonud ettevõtetele üle maailma 292 miljardit eurot tulu. Samuti teatatakse, et 2021. aasta lõpuks kasutavad juba 94 protsenti ettevõtteid seda tehnoloogiat oma tegevustes, seetõttu on praegu väga soodne aeg õppida rohkem tehisintellekti ja asjade interneti kombinatsiooni ning ka selle kohta, milliseid eeliseid need tehnoloogiad erinevatele ettevõtetele võivad pakkuda,” ütleb T. Ruzgys.

Nii tehisintellekt (AI) kui ka asjade internet (IoT) on tänaseni päevakajalised ja laialdaselt kasutatud vahendid. Ühest küljest on isegi tehnoloogial omad piirangud, mis tähendab, et kohati on mõttekas kahe tipplahenduse kombineerimine ning nendesse investeerimine. Praktikas ei suuda tehisintellekt relevantsena püsida ilma asjade interneti andmebaasita ning vastupidi, asjade interneti andmebaaside kasutus oleks piiratud ilma tehisintellekti analüüsivõimeta. Kuid, kui kombineerida need kaks tehnoloogiat asjade interneti tehisintellektiks, võimaldaks see ettevõtetel muuta tööstust ning teha nutikamaid otsuseid andmete plahvatusliku kasvu toel. Juba tänasel päeval leidub näiteid selliste tehnoloogiate kombineerimist edukalt kasutavatest ettevõtetest.

Lahendused toidutööstusest kuni kosmeetikani

Gábor Szabó, Microsoft’i tootmisjuht Kesk- ja Ida-Euroopas selgitab, kuidas tehisintellekti ja asjade interneti kombineerimist rakendada saab.

“Märkimisväärset arengut toidu- ja joogitootmise ettevõtetes saab näidata hästi läbi Rootsi pakendiettevõtte juhtumianalüüsi. Toidu töötlemise ja pakendamisega tegelev ettevõte rakendab tootmisharus pilveteenuseid enam kui 175 riigis selleks, et ennetada masinate rikkeid ning seeläbi vähendada kulusid ning tehaste töö seiskamise riski. Lisaks on ettevõte ühendanud pakendamisharu Microsoft Azure tarkvaraga – kogutakse operatiivandmeid, et ennustada, millal on mõistlik masinatele hooldust teha. Masinate hooldamiseks kasutavad insenerid HoloLens prille, mis võimaldavad isegi kättesaamatutes kohtades diagnoosida ja lahendada rikkeid,” selgitas Szabó.

Teise, küllaltki teistsuguse näite tehisintellekti ja interneti kombinatsioonist võib tuua jaemüügi sektorist.

“Tõsiasi, et e-kaubandus tänapäeval õitseb ja tarbijad seda massiliselt kasutavad, ei tähenda, et selles valdkonnas poleks enam võimalusi arenguteks. Masinõpe on mugav viis arengute ja uuenduste läbiviimisel. Näiteks võib tuua ühe online kosmeetikapoe, mis kasutab tarbijate seas populaarset nahahooldusanalüüsi lahendust. See analüüsib kliendi näonahka ja annab sellest tulenevalt personaalseid meigisoovitusi. Nii suurenes kasutajasõbralikkus ning lisaks muudele eelistele kasvatas selline lahendus ettevõtte konversioonimäära 330% ja keskmist ostukorvi suurust 42%,” sõnas Crayoni ja Inmeta ettevõtete tehisintellekti suunajuht Henrik Slettene.

Üritusele saab registreerida siin.

Head Uudised GoodNews