1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Tee seda, mida armastad! Kuidas leida üles see, mida päriselt teha tahame?
Tee seda, mida armastad! Kuidas leida üles see, mida päriselt teha tahame?

Tee seda, mida armastad! Kuidas leida üles see, mida päriselt teha tahame?

Kõige esmane ja tähtsam põhjus, miks teha seda, mida armastad, on loodusterapeut Mai-Liis Kivistiku sõnul see, et me ei põleks läbi. Läbipõlemine tuleb siis, kui me emotsionaalselt või füüsiliselt enam ei jaksa. Piir tuleb tihti ette siis, kui teeme midagi, mis meile kas või mingis osas ei meeldi, aga me ei ole valmis ka olukorrast välja astuma. „Samuti mõjutab see inimese emotsioone ja pikalt tehes midagi, mis üldse ei sobi, muutume ka pahuramaks ning intriigid on kerged tekkima,“ selgitab ta.

Kõige esmane ja tähtsam põhjus, miks teha seda, mida armastad, on see, et me ei põleks läbi.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

Jäädes iseendale truuks, laseme oma individuaalsusel ja unikaalsusel särada

Mai-Liis tõdeb, et maailmas on liialt palju asju, mis hävitavad ja ei anna midagi juurde ning just seetõttu on oluline luua asju, mis pakuvad väärtust. Suudaksime palju rohkem ära teha näiteks looduse hoidmises, kui kõik ettevõtted mõtleksid ka enda jalajäljele ning ei lähtuks vaid madalast hinnast tooraine ostu puhul. „Luues väärtust muudame ka kliendi elu kergemaks, sest ta julgeb soetada sinu käest –  ta teab, mis põhjusel toode/teenus on loodud ning mis tagajärjed on selle kasutamisel,“ sõnab ta.

Maailmas on liialt palju asju, mis hävitavad ja ei anna midagi juurde ning just seetõttu on oluline luua asju, mis pakuvad väärtust.

Mai-Liis lisab, et kui jääme iseendale truuks, siis laseme automaatselt oma individuaalsusel ja unikaalsusel särada. „Mulle väga meeldib mõttetera: “Ole sina ise, sest kõik teised on juba võetud” – O.Wilde. Miks? Sest mitte midagi uut ei saa sündida, kui me kõik tahame olla kellegi moodi või järgime kellegi toimetusi, sest need sellele konkreetsele isikule toimivad,“ lausub ta ja selgitab, et enesele truuks jäämise all ei mõtle ta siiski egost lähtumist, vaid teiste arvamuse austamist, kuid ei järgi stereotüüpe ega nende ootuseid. „Endale truuks jäämine nõuab julgust. See nõuab, et oleksid siiras, avatud ja õiglane. Igas olukorras!“

Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

Miks on oluline teha asju eelkõige iseenda, mitte kellegi teise pärast?

Mai-Liis, kes võtab 27. septembril osa Tallinna Ettevõtluspäevast, sõnab, et inimvajaduste hierarhia ehk Maslow’ vajaduste püramiidi tipus on eneseteostus. Inimloomus vajab seda, et ta teeks iseenda pärast oma valikuid. Loomulikult on see raskendatud, kui püramiidi alumised astmed ei ole rahuldatud: füsioloogilised vajadused, turvatunne, kuuluvusvajadus, tunnustusvajadus. „Siinkohal ongi oluline teha endaga sisevaatluseid, praktikaid ja õppida iseend tundma. Alles siis on võimalik olla päriselt õnnelik, sest sa saad iseendast ja oma soovidest aru. Hetkel, kui otsustad kellegi teise nõu põhjal, ei pruugi alguses olla midagi valesti, aga ajapikku võid muutuda tusaseks ja kaotada rõõmutunde sootuks, sest sa ei teinud enda jaoks õiget otsust,“ selgitab ta.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

Kuidas leida üles see, mida päriselt teha tahame?

Mai-Liis tõdeb, et mitte keegi teine ei saa sulle öelda, mida sa päriselt teha tahad. Selle teadmise leidmine võtab aga aega. Vahest vähem, vahest rohkem. Peale hakkamiseks peab lihtsalt julgust olema ning samamoodi järjepidevust, ei tohi käega lüüa, kui kohe Eesti tuntuimaks tootjaks või teenusepakkujaks ei saa.

Ta räägib, et töö iseendaga aitab alati vastusteni viia. Näiteks regulaarne joogapraktika koos meditatsioonide või hingamispraktikatega ning sinna juurde vähemalt 1 kord nädalas loodusretked või matkaradade külastused. „Need kõik viivad su sügavamale endasse ja aitavad märgata mustreid, mida siis kas muuta või hoopis rohkem teadlikult kasutada,“ lausub ta.

Mai-Liis toob välja, et ka erinevate hobide katsetamine võib samuti viia sihile. „Me ei oska ju enne öelda, kas meile midagi meeldib või mitte, kui me ei ole proovinud. Mida rohkem sa endaga tegeled, seda kiiremini märkad sisetunde kuulmist. Ühel hetkel sa enam ei vajagi praktikaid, sest sa lihtsalt tead, mis on sinu jaoks õige. Mina kutsun seda südamehääleks. Ta peaks alati olema mõistusest tugevam,“ sõnab ta.

Mai-Liis toob välja ka kuus asja, mida iga inimene peaks iseenda jaoks tegema:

  • Kui sa ei tea, mis sulle meeldib, siis hakka julgelt erinevaid asju katsetama. Olgu selleks siis mõni töötuba, huviring või koolitus. Lihtsalt mine kohale ja saa enda jaoks aimu, kas sulle meeldib see või hoopis üldse ei meeldi.
  • Kui sa tunned, et oled väsinud, siis tuleb alati aeg maha võtta ja puhata või kasutada kiiruinakut.
  • Kui su emotsioonid on päeva jooksul liiga hüplevad, siis vaata üle oma toidulaud. Seal peaks olema piisavalt toitaineid, et sinu keha ei hakkaks otsuseid dikteerima ning sina saaks muule keskenduda kui isud.
  • Tarbi piisavalt vett, sest siis on ka sinu mõistus terav ning suudad rohkem ära teha.
  • Maga piisavalt, sest me taastume öösel ja kui sa ei anna endale piisavalt aega, siis ei suuda sa ka päeval mitte midagi uut vastu võtta.
  • Ära saboteeri iseennast! Ükskõik, mida sa tahad proovida või millist äri alustada, algab kõik sinu eneseusust. Kui seda pole ja sinu sõnumid endale on negatiivsed, siis pole ka positiivne tulemus kuidagi võimalik, sest sa loobud esimese raskuse tekkimisel.