1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tere piimatööstus läheb üle taimsest toorainest pakenditele
Tere piimatööstus läheb üle taimsest toorainest pakenditele

Tere piimatööstus läheb üle taimsest toorainest pakenditele

Tere piimatööstuses saavad esimesena taimsest toorainest valmistatud pakendi Helluse keefirid.

Aastas toodetakse neid purepakke ligi 2 miljonit tükki. Tänu pakendimaterjali uuendusele väheneb nende CO² jalajälg 42%.

„Liigume pakenditega järjest keskkonnasõbralikumate valikute poole. Aastaks 2030 soovime, et vähemalt 50% meie ringlusse lastavast plastikust oleks pärit taastuvatest allikatest,“ sõnas ettevõtte Nordic Milk kestliku arengu juht Katrin Tamm. „Helluse pakendites kasutatava taimse toorme näol on tegu innovaatilise materjaliga Skandinaaviast. Pakendi sisu kattev plastikkiht ja kork on valmistatud männiõlist, mis jääb üle tselluloositööstusest. Tegu on väga hea näitega innovatsioonist ringmajanduses, kus üks tööstusharu kasutab ära teise tööstusharu jäägid.“

Piimatöösturi sõnul tehakse pidevalt tööd selle nimel, et pakendid sobiksid paremini ringmajandusmudelisse, üleüldine plastikogus nendes väheneks ja asemele tuleksid jätkusuutlikud materjalid. „Purepakid moodustavad pea poole meie pakendimahust, seetõttu just selle segmendiga esmajärgus tegeleme,“ märkis Tamm. „Lisaks on uutel Purepak Sense’i pakenditel külgedel spetsiaalsed voltimisjooned, mis aitavad sealt kätte saada viimsegi tilga. Sellega vähendame toiduraiskamist ja puhtam pakend on ka lihtsamini ümbertöödeldav.“

Helluse keefiris sisalduva inimorganismist pärineva probiootilise bakteri Lactobacillus fermentum ME-3 avastasid 1995. aastal Tartu Ülikooli teadlased. Seda on mitmekülgselt uuritud teaduslikes ja kliinilistes uuringutes üle 20 aasta ja see on toiduainetööstuses kasutuses olnud üle 15 aasta. See piimhappebakter lõhustab toitained organismile kergemini omastavateks ühenditeks, mistõttu kutsutakse seda hellitavalt hellusebakteriks. ME-3 probiootikum on ainuke maailmas, millel on korraga kaks toimet: see mõjub hävitavalt kahjulikele mikroobidele ja kasulikult organismile.

Tere ja Farmi Piimatööstus kuuluvad Eesti juhtivasse piimanduskontserni Nordic Milk, mille konsolideeritud turuosa Eesti värskete piimatoodete turul on 40 protsenti ja tootevalikusse kuulub üle 400 piimatoote. Piimatööstused Jõhvis, Põlvas ja Viljandis varuvad iga päev üle 550 tonni piima. Lisaks kohalikule turule eksporditakse toodangut 25 riiki. Kontsernis töötab 570 inimest.

Head Uudised GoodNews