1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Tööandjatele on praegu oluline maksurahu hoidmine ja töösuhete paindlikkus
Tööandjatele on praegu oluline maksurahu hoidmine ja töösuhete paindlikkus

Tööandjatele on praegu oluline maksurahu hoidmine ja töösuhete paindlikkus

Riigikogu majanduskomisjon sai tänasel istungil kaubandus-tööstuskoja ja tööandjate keskliidu esindajatelt ülevaate nende ootustest seadusandjale ja majanduskeskkonnale.

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo peatus ettekandes esmalt vaktsineerimisel ja rõhutas, et tööandjad on valmis panustama inimeste ettevalmistamisse ja aitama logistika korraldamisel. Realo rääkis ka õigusloomest ja tööandjate ootusest, et ei toimuks väga tugevat ülereguleerimist. Samuti on tööandjatele oluline maksurahu hoidmine ja töösuhete paindlikkus. „On sektoreid, kus ainult kohalikega ei tule toime,“ tõdes ta. Lisaks on Realo sõnul vajalik teadus- ja arendustegevuse toetamine, kuna ettevõtted, kes sellesse panustavad, saavutavad ka paremaid tulemusi.

Ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman rõhutas õigusloome ja selle läbipaistvuse tähtsust. Samuti on tema sõnul oluline äridiplomaatia ühtne arendamine ja regionaalse ettevõtluse soodustamine. „Üks võimalus on üksikisiku tulumaksu jagamine elu- ja töökoha vahel või omavalitsuse osalusel sündivad tööstuspargid, et oleks huvi ettevõtlust kohapeale saada,“ märkis Luman.

Luman peatus ka ettevõtjaile seatud piirangutel ja ütles, et riik võiks teha pikemaajalise planeeringu, mis oleks automaatsemalt nakkuskordajaga seotud. „Siis oleks ka ettevõtjatel piirangute asi selgem, et teada, millal midagi teha,“ ütles ta. Tema sõnul on praegu iga juhtum erinev, aga teatud reeglipärasust ette teades oleks ettevõtjatel tegemisi lihtsam planeerida.

Majanduskomisjoni esimees Kristen Michal sõnas, et ettevõtjate sõnumid on loogilised ja arusaadavad: läbimõeldud seadusandlus, mis tugineb teadmistele, liigse bürokraatia puudumine kiiresti muutuvas maailmas ning vaba, etteaimatav ja kindel ärikeskkond. „Need ootused on pädevad nii kriisis kui ka rahuajal. Enda loodud piirangute mõju tuleb avalikul sektoril ka arukate mehhanismidega kompenseerida, seetõttu on kohane taju, et vaktsineerimine saab majandusküsimuseks number üks. Selleta ei avane maailm ning vabadus ja kasv on piiratud kuni piisava kaitsetaseme tekkeni. Seetõttu tasuks riigil kasutada kõiki võimalusi partnerluseks ka ettevõtlusega, et asjad kiiremini liiguks,“ rääkis Michal.

Head Uudised GoodNews