1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TTÜ sai ühe EL-i 250 000-eurostest toetustest
TTÜ sai ühe EL-i 250 000-eurostest toetustest

TTÜ sai ühe EL-i 250 000-eurostest toetustest

Tallinna Tehnikaülikooli ja suurima kodumaise valmistoitude tootja Kulinaaria ühine teadusprojekt sai ühena kümnest EL-i 250 000 euro suuruse uurimistoetuse tootmisprotsesside logistika parandamiseks.

„Pool aastat kestnud Kulinaaria tootmisprotsesside analüüsist selgus, et sealses logistikas on mõistlik kasutada mobiilseid roboteid nii tooraine vastuvõtul, transpordil tootmisesse kui ka valmistoodete transpordil lattu. Novembris alustame katseid mobiilsete robotitega Kulinaaria tootmishoones, et testida reaalsetes tingimustes robotite ühilduvust olemasolevate protsesside ja süsteemidega,“ selgitas TTÜ mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktor professor Kristo Karjust.

„Ehitame praegu tootmishoonet, millega tootmiskompleksi pindala kahekordistub 8000 ruutmeetrini. Niivõrd suures tootmises on tõhus transport äärmiselt oluline, et toodete teekond oleks läbimõeldud ja optimaalne, kuid samal ajal ka keskkonna- ja töötajasõbralik. Pilootprojekti soovitud efektiivsuse korral võtab Kulinaaria mobiilsed robotid kasutusele ka järgmisel aastal valmivas tootmishoones,“ ütles Kulinaaria juhataja Andres Heinver.

TTÜ ja Kulinaaria osalesid Euroopa Liidu tootmislogistikaprojektis L4MS, kus ülikoolid koostöös kohalike ettevõtetega esitasid unikaalse idee logistika parandamiseks tootmisettevõtetes.

Kodumaisel kapitalil põhineva Kulinaaria brändiportfelli kuuluvad kaubamärgid Selveri Köök, Gurmee Catering ja Van Kook. Kulinaaria on Selveri tütarettevõte, kuuludes börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. Kulinaaria annab tööd 300 inimesele ja selle 2018. aasta müügitulu oli 20 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews