1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TUNNUSTUS I Selgusid Eesti kõige konkurentsivõimelisimad ettevõtted
TUNNUSTUS I Selgusid Eesti kõige konkurentsivõimelisimad ettevõtted

TUNNUSTUS I Selgusid Eesti kõige konkurentsivõimelisimad ettevõtted

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda tunnustab ettevõtlusnädalal ettevõtteid, kes saavutasid parimad kohad konkurentsivõime edetabeli erinevates valdkondades. Konkursil osales kokku 1418 Eesti ettevõtet, millest tunnustati kolmeteistkümne valdkonna parimaid.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts sõnas 2020. aasta konkurentsivõimelisimaid ettevõtteid kommenteerides, et: “Igal aastal üllatab konkurentsivõime edetabeli kõrge koht paljusid ettevõtjad, kes sellist tunnustust ei osanud oodata. Tihti aetakse enda asja ning saavutatud edu ja selle märkamine jääb tahaplaanile,” ning lisas, et just seetõttu on eriti tähtis, et märkame ettevõtteid, kes arendavad meie majanduskeskkonda ning kelle saavutatavad tulemused on eeskujuks teistele. “Veelgi enam, tugev konkurents sunnib meie ettevõtteid rohkem pingutama ja aitab kaasa mitte ainult koduturu arengule vaid võimaldab ettevõtetel edukalt siseneda ka välisturgudele,“ ütles Palts.

“Konkurentsivõime edetabeli võitjad on tõsised ja tublid Eesti ettevõtted, nende finantsjuhtimine hoitakse korras ja töötajad saavad motiveerivat palka. Heade tulemuste taga on aastatepikkune pühendunud töö ning nad oskavad hinnata oma kliente ja koostööpartnereid. Samuti reageeritakse kiirest turul toimuvatele muutustele ja ollakse innovaatilised,” ütles Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ning lisas: “Konkurentsivõime edetabeli võitmiseks ei piisa ühest välgatusest, ettevõte peab olema mitmekesiselt tugev ja sellise tulemuse saavutab järjepideva ja stabiilse hea tööga.”

Eesti konkurentsivõimelisimad ettevõtted 2020 tegevusvaldkonniti on järgmised:

• Konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni ja IT ettevõte 2020 TELIA EESTI AS

• Konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte 2020 CLEVERON AS

• Konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte 2020 LIVIKO AS

• Konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte 2020 TAVID AS

• Konkurentsivõimelisim hulgikaubandusettevõte 2020 BALTIC AGRO AS

• Konkurentsivõimelisim turismi- ja toitlustusettevõte 2020 LYDIA HOTELL OÜ

• Konkurentsivõimelisim jaekaubandusettevõte 2020 SELVER AS

• Konkurentsivõimelisim ehitusettevõte 2020 MERKO EHITUS AS

• Konkurentsivõimelisim teenindusettevõte 2020 SPACECOM AS

• Konkurentsivõimelisim kinnisvaraettevõte 2020 KAPITEL AS

• Konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte 2020 TALLINK GRUPP AS

• Konkurentsivõimelisim põllumajandus-, metsandus ja kalandusettevõte 2020 TORNATOR EESTI OÜ

• Konkurentsivõimelisim projekteerimis- ja arhitektuuriettevõte 2020 SYSTEMTEST OÜ

Valdkondlikud ülevaated on leitavad SIIT.

Ettevõtete konkurentsivõime edetabeli koostamise eesmärk on aidata kaasa Eesti ettevõtete konkurentsivõime tõusule ja koos sellega kogu Eesti majanduse kiiremale arengule. Edetabel toob esile kõige edukamad ettevõtted. Edetabel on heaks võimaluseks edukatele ettevõtetele enda tutvustamiseks avalikkusele ja selle kaudu oma konkurentsipositsiooni edasiseks kindlustamiseks. Eesti ettevõtete konkurentsivõime edetabeli ajalugu ulatub aastasse 2003.

Tehniliste arvestuste ja edetabelite koostamisega abistab Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI), tehes koostööd Lausanne´i Juhtimise Arendamise Instituudiga. Konkurentsivõime edetabelites tuuakse välja ettevõtted, kes selleks soovi avaldavad, vastavad metoodikas ettenähtud tingimustele ja esitavad nõutavad statistilised andmed oma kahe aasta majandustegevuse kohta: müügitulu, puhaskasum, tööjõukulud, omakapital ja aasta keskmine töötajate arv.

Lisaks arvutab EKI ettevõtjate poolt esitatud andmete alusel välja mitmeid olulisi näitajad: müügitulu muutumine võrreldes eelmise aastaga, kasumi muutumine võrreldes eelmise aastaga, omakapitali rentaablus, keskmine tööjõukulu 1 töötaja kohta aruandeaastal kuus, tootlikkus ühe töötaja kohta aastas, loodud lisandväärtus (antud metoodikas kasum + tööjõukulu).

Konkurentsivõime edetabeli koostamise juhend ja metoodika on leitav SIIT
Viie varasema aasta võitjad on leitavad SIIN.

Konkurentsivõime edetabel on osa Eesti suurimast ettevõtluskonkursist, mida korraldavad üheskoos kolm organisatsiooni: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ning Tööandjate Keskliit. Konkurentsivõime edetabeli võitjad suurettevõtete ning mikro-, väike- ja keskmiste ettevõtete arvestuses kuulutatakse välja 8. oktoobril.

Head Uudised GoodNews