1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Uuest aastast saavad metsaomanikud looduskaitsepiirangute eest kõrgemat kompensatsiooni
Uuest aastast saavad metsaomanikud looduskaitsepiirangute eest kõrgemat kompensatsiooni

Uuest aastast saavad metsaomanikud looduskaitsepiirangute eest kõrgemat kompensatsiooni

Valitsus kinnitas järgmise aasta eelarve, milles on ette nähtud elurikkuse kaitseks kehtestatud looduskaitsepiirangute kompensatsiooni tõus maaomanikele ning mitmete liikide ja elupaikade seisundi parandamine.

„Meie eesmärk on motiveerida erametsaomanikke oma elurikkaid metsi hoidma,“ ütles keskkonnaminister Madis Kallas. „Üle-euroopalise looduskaitsealade võrgustiku Natura 2000 aladel ja väljaspool seda asuvate looduskaitsealade sihtkaitsevööndis, kus metsaraie on keelatud, hakkavad maaomanikud järgmisel aastal senise 110 euro asemel saama toetust 134 eurot hektari kohta. Selleks on järgmise nelja aasta jooksul ette nähtud 4,8 miljonit eurot.“ Natura toetustele vastavat erametsa on Eestis 89 909 ha ja sellest 80 protsendile on toetusi ka taotletud.

Foto: Shutterstock.com

„Natura toetused on püsinud muutumatuna alates 2008. aastast. See tõus kahtlemata ei kompenseeri kogu elukalliduse kasvu, mis selle aja jooksul toimunud on, kuid vähendab ebavõrdsust,“ sõnas keskkonnaminister. Toetusi maksab Erametsakeskus. „Leian, et ka edaspidi peab riik töötama selle nimel, et veelgi enam toetada maaomanikke meie metsade ja liigirikkuse kaitsmisel.“

Madis Kallas toonitas, et lisaks majanduslikule mõõtmele omab eramaal asuv mets väga olulist rolli ka kliima- ja elurikkuse eesmärkide täitmisel.

Elurikkuse seisundi parandamine jätkub LIFE IP projektiga „Loodusrikas Eesti“, mis toob Eesti looduse heaks kümne aastaga 19,8 miljonit eurot. LIFE-programm on Euroopa otsetoetus, millega rahastatakse erinevaid Euroopa Liidu keskkonna- ja kliimaprojekte.

Selle aja jooksul koostatakse märgade ja kuivade metsade tegevuskavad, milles sõnastatakse metsade kaitse eesmärgid aastani 2050 ja nende täitmiseks vajalikud tegevused. Samuti taastatakse 4000 ha metsi. Erametsaomanike kaasamiseks looduskaitsesse töötatakse välja uus toetusskeem.

  • Pärandkoosluste taastamiseks ja hooldamiseks luuakse maaomanike abistamiseks konsultatsioonisüsteem ja projekti käigus taastatakse üle tuhande hektari pärandkooslusi.
  • Liikide kaitseks taastatakse 100 väikeveekogu ja koostatakse juhised põldudega seotud lindude kaitseks. Võõrliike tõrjutakse 44 pilootalal, eesmärgiga katsetada innovaatilisi loodussõbralikke tõrjemeetodeid.
Head Uudised GoodNews