1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Uuring: omatulu teenivate MTÜ-de osakaal kasvab
Uuring: omatulu teenivate MTÜ-de osakaal kasvab

Uuring: omatulu teenivate MTÜ-de osakaal kasvab

Siseministeeriumis tutvustati uuringut kodanikuühiskonna arengukava mõju kohta Eestis, millest selgus, et vabaühendused on üha professionaalsemad ja tulusamad.

Küsitluse andmetel on omatulu teenivate MTÜ-de osakaal võrreldes 2013. aastaga kasvanud 49 protsendilt 57 protsendini. Peatunud on palgatööjõuga MTÜ-de osakaalu vähenemine: 2018. aastal oli palgalisi töötajaid 23 protsendis MTÜ-dest. Statistikaameti andmetel andsid MTÜ-d 2018. aastal tööd ligi 40 000 inimesele. Samas on langenud vabatahtlikke kaasavate ühenduste osakaal: võrreldes 2014. aastaga 68 protsendilt 53 protsendini. Sarnaselt enamikule Euroopa riikidele on Eestis MTÜ-de liikmeskonnad vähenenud.

„Kodanikuühenduste võimekus näitab demokraatliku ühiskonna ja riigi tugevust ning üldiselt võib sellega Eestis rahule jääda,“ sõnas üks uuringu autoritest Peeter Vihma. „Riiklikul tasandil on ühendused saanud ajapikku üha enam tõsiseltvõetavaks partneriks riigile, aidates sõnastada ühiskonna vajadusi poliitika kujundamiseks. Seda tegevust tasub jätkuvalt toetada, kuna riik ja omavalitsus igale poole ei jõua. Kohaliku elu edendamisega omab kogemusi suur osa ühendustest (66%), kuid omavalitsustes peaks olema oluliselt suurem teadlikkus, millise lisandväärtuse võivad avalike teenuste osutamisel teatud valdkondades anda just vabaühendused.“

Uuringust jäeti kõrvale sihtasutused, korteriühistud ning aiandus- ja garaažiühistud. Veebiküsitlus viidi läbi 7. novembrist 6. detsembrini. Kutse küsitluses osaleda saadeti 4992 MTÜ-le, kellest täitis ankeedi 1121 ühingut.

Head Uudised GoodNews