1. Avaleht
  2. Majandus
  3. UURINGU TULEMUS I Koroonakriis ei ole löönud kõikuma Euroopa energiasektori tulevikuplaane
UURINGU TULEMUS I Koroonakriis ei ole löönud kõikuma Euroopa energiasektori tulevikuplaane

UURINGU TULEMUS I Koroonakriis ei ole löönud kõikuma Euroopa energiasektori tulevikuplaane

Maailma suurim säästva energia uuenduste eestvedaja EIT InnoEnergy viis 200 Euroopa energiaettevõtte ja investori seas läbi küsitluse, mille eesmärk oli uurida, millised on COVID-19 mõjud ettevõtlusele ning millised meeleolud valitsevad tööstussektoris rohelisele energiale ülemineku suhtes.

Uuringust selgus, et hoolimata COVID-19 mõjudele, vaatab Euroopa energiasektor tulevikku positiivselt ning 75% energiaturu osalistest on veendunud, et järgmise 12-18 kuu jooksul julgeb tööstussektor investeerida ja võtta kasutusele erinevaid säästva energia tehnoloogiaid. Vastanutest 78% pidas innovatsiooni investeerimisel oluliseks Euroopa Liidu rohelepet.

„Uuring näitab, et vaatamata kriisile ei ole energiasektori kindlustunne kõikuma löönud ning sektor näeb tulevikku positiivselt. Küsimusele, mida toob tulevik nüüd, mil Eurooa Liidu rohelepe on paigas, otsime vastuseid 4.-5. novembrini toimuval konverentsil The Business Booster,“ ütles EIT InnoEnergy tegevjuht Diego Pavia.

Skeleton Technologies juhi Taavi Madiberki sõnul võib ka Eesti poolt vaadatuna uuringu tulemustega nõustuda. Turg on selgelt rohetehnoloogiate osas positiivselt meelestatud, piisab vaid vaadata taastuvenergeetika ja rohetehnoloogiaga seotud aktsiagraafikuid.

Madiberki sõnul on rohelepe saanud Eestis teenimatult vähe tähelepanu. „Samas peitub just süsinikneutraalsuse poole liikumises ja roheleppega kaasnevates investeeringutes tohutult suur potentsiaal, mida Eesti majanduse kasuks saaks pöörata. Oluline on siin aru saada, et nagu iga teise suure muutusega, saab ka rohepöörde osas olema võitjaid ja kaotajaid. Eestil on olemas kõik eeldused tulla rohepöördest välja võitjana – meil on tipptasemel haridus loodusteadustes ja matemaatikas, kõrge IT tase ning ettevõtluskultuur,“ rääkis Madiberk. „Lisaks sellele on vajalik riigi tasemel selget tööstuspoliitikat. Eesti globaalne panus saab olema piiratud, kui ostame peamiselt sisse Hiina päikesepaneele. Peame suutma ka midagi maailmale pakkuda, seda saab teha ainult läbi tehnoloogia ja tehnoloogiainvesteeringute,“ lisas Madiberk.

Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia juht Ragmar Saksing leiab, et Eesti ettevõtjad, investorid ja avaliku sektori töötajad peavad Euroopast leidma inspiratsiooni innovaatilisteks lahendusteks. “Meie energeetikasektor vajab innovatsiooni ning üks hea võimalus selle importimiseks on Eesti rakendamine erinevate rohetehnoloogiliste lahenduste testplatvormina. Seda toetab Eesti kaasaegne infrastruktuur ja digiteeritus, ühtne kogukond rohetehnoloogia ja iduettevõtete valdkonnas ning samuti kõrge sotsiaalne aktsepteeritavus innovaatiliste lahenduste suhtes,” selgitas Saksing.

Uuringut tutvustatakse ettevõtlusele ja säästva energia uuendustele pühendatud konverentsil The Business Booster, mis toimub tänavu 4.-5. novembrini esmakordselt virtuaalselt. Konverentsi põhiteemaks on koroonakriisi mõjud energiasektorile ja taastuvenergia investeeringutele. Konverentsil astub ühe peaesinejana üles ka Skeleton Technologies juht Taavi Madiberk.

Lisaks astuvad konverentsil kõnelejatena üles sellised tippjuhid nagu ettevõtte Schneider Electric asepresident ja innovatsioonijuht Emmanuel Lagarrigue, WindEurope’i tegevjuht Giles Dickson ning firma ENGIE teadus- ja tehnoloogiajuht Michael E. Webber.

Head Uudised GoodNews