1. Avaleht
  2. Äri
  3. Valio investeeris Eestis 1,7 miljonit eurot kohupiimatootmisse
Valio investeeris Eestis 1,7 miljonit eurot kohupiimatootmisse

Valio investeeris Eestis 1,7 miljonit eurot kohupiimatootmisse

Valio investeeris ligi 1,7 miljonit eurot, et rajada Laeva meiereisse traditsioonilise kohupiima tootmiseks vajalik seadmepark.

Uued tootmisseadmed võimaldavad turule tuua Valio esimese traditsioonilise, sõmerate teradega kohupiima ja siseneda sellega uude tootekategooriasse. “Oleme võtnud eesmärgiks investeerida igal aastal umbes 5% käibest Laeva ja Võru tehase olulistesse arendusprojektidesse. Laeva tehase kohupiimatootmist oleme ette valmistanud aastaid, sest õige traditsioonilise kohupiima valmistamisprotsess on väga spetsiifiline ja soovisime olla kindlad, et seadmed, tehnoloogia ja koostisained vastaksid sellele, mida tarbijad õigelt traditsiooniliselt kohupiimalt ootavad,“ sõnas Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov.

Pärast uut kodujuustuliini ja sellega seotud tehaselaiendust on tegu viimaste aastate ühe suurima investeeringuga Laeva tehasesse. Tegevdirektorile teadaolevalt on kohupiima valmistamisel tegu Eesti kõige modernsemate seadmetega, mille valikul sai määravaks tehase vajadustega sobiv võimsus, aga ka hügieeniparameetrid.

“Modernsete katelde puhul jäävad tootmisest ära kõik käsitsi tehtavad protsessid, mis tähendab, et alates lüpsist kuni toote valmimiseni voolab piim kogu aja ainult läbi torude ega puutu õhuga kokku. Tänu kaasaegsetele süsteemidele on toode igas faasis jälgitav ja võimalused „inimlikeks apsakateks“ on viidud miinimumini – see aitab meil tagada kõrgeimat toote kvaliteeti,” selgitab Solovjov ja lisab, et üheks masina suureks eeliseks on uuenduslik energiasäästutehnoloogia. “Reeglina jahutatakse tera ja vadak eraldi, kuid tänane lahendus on oluliselt ressursi- ja energiasäästlikum, kuna kasutame tootest eralduvat ja muidu jääkainena käsitletavat vadakut kohupiimatera jahutamiseks.“

Kui kohupiimapastasid ja -kreeme on tehases valmistatud juba aastakümneid, siis uus seadmepark võimaldab toota just traditsioonilist kohupiima, mille valmistamisprotsess on kreemja tekstuuriga kohupiimatoodetest komplekssem. Kreemise tekstuuriga kohupiimatoodetes eraldatakse vadak tsentrifugaaljõu abil, kuid mahlaste kohupiimaterade säilitamiseks tuleb vadak pikema aja jooksul välja nõrutada. “Tänu kaasaegsetele seadmetele saame toota stabiilse kvaliteediga sõmerat kohupiima, mis on eriti valgurikas. Sõltuvalt tootest jääb valgusisaldus 16-18% juurde,” toob Solovjov välja. See tähendab, et juba 100-grammine portsjon kohupiima katab 20-25% täiskasvanud inimese päevasest toiduvalguvajadusest.

Alates oktoobrikuust on Alma traditsioonilised kohupiimad leitavad ka poelettidel. Kohupiimad on pakendatud 200-grammistesse mugavalt avanevatesse pakkidesse ja on saadaval neljas versioonis: rosinatega, vanilliga, lahja ehk rasvatu ja koorene kohupiim.

„Jätkame investeeringuid Laeva ja Võru olulistesse arendusprojektidesse, et kaasajastada hooneid ja tootmisliine, luua võimalusi uute kõrge lisandväärtusega toodete väljatöötamiseks ning tõsta konkurentsivõimet koduturul ja väljaspool Eestit,“ lisas Solovjov.

Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Kreekast ja Ameerika Ühendriikidest.

Head Uudised GoodNews