1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Välisvärbamise pilootprojekt aitas ettevõtetel värvata 378 tippspetsialisti
Välisvärbamise pilootprojekt aitas ettevõtetel värvata 378 tippspetsialisti

Välisvärbamise pilootprojekt aitas ettevõtetel värvata 378 tippspetsialisti

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) programm Work in Estonia lõpetab seoses vahendite lõppemisega pilootmeetmena loodud välisvärbamistoetuse pakkumise, mille toel värbasid 57 erinevat ettevõtet kokku 378 tippspetsialisti välismaalt.

Välisvärbamistoetuse pilootmeetme eesmärk oli toetada välisriigist info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning loodus- ja tehnikateaduste tippspetsialistide värbamist, mis aitaks leevendada tippspetsialistide puudust eriti võtmevaldkondades.

EAS-i programmi Work in Estonia juhi kohusetäitja Annely Tanki sõnul oli välisvärbamistoetus kõigest üks pusletükk Work in Estonia teenuste suuremas pildis. „Work in Estonia jätkab endiselt tegutsemist selle nimel, et aidata oma tegevusega lahendada ettevõtjaid kimbutavat peamist arengupidurit ehk kvalifitseeritud tööjõu puudust. Oleme uuendamas oma veebiportaali Workinestonia.com, kus pakutakse infot nii välisvärbamisest huvitatud ettevõtjale kui välisspetsialistile. Lisaks teeme sihtgrupi seas aktiivselt turundust ja osaleme väliskonverentsidel,“ kommenteeris Tank.

2018. aastal lõi EAS koostöös Mainori ja teiste partneritega Eesti Rahvusvahelise Maja, kust välisspetsialist ja tööandja saavad infot Eestis pakutavate teenuste kohta ühest kohast. Work in Estonia jälgib pidevalt oma pakutavaid teenuseid ning korraldab uuringuid ning tegeleb teenuste parendusettepanekute tegemisega haldusaladeüleselt (nt elamislubade protsess, õppekohad, perearstid jmt). „Arvestades natuke erilist aastat, oleme aktiivselt tegutsenud teenuste viimisega veebi – nii enda kui oma partnerite teenuste puhul,“ ütles Tank.

Välisvärbamistoetust on aastatel 2018-2020 kokku makstud 378 välisspetsialisti Eestisse värbamise eest. Alates 24. märtsist 2019 oli välisvärbamistoetuse suurus 3000 eurot (enne 2000 eurot) välisvärvatud tippspetsialisti kohta. Välisvärbamistoetuse kogueelarve oli 1,1 miljonit eurot.

Välisvärbamistoetust on saanud kokku 57 erinevat ettevõtet, iga aastaga on esimest korda taotlevaid ettevõtteid ka juurde tulnud. Mõnede tuntud nimedena võib toetuse saajate hulgast esile tuua näiteks Pipedrive OÜ, Bolt Technology OÜ, Ericsson Eesti AS, Malwarebytes Estonia OÜ, Transferwise Ltd Eesti filiaali jpt.

Mitmed ettevõtted on märkinud, et nad otsivad esmalt sobiva ettevalmistuse ja oskustega spetsialisti Eestist ning teda leidmata valivad välisspetsialisti värbamise tee. Välisvärbamine on aga ettevõttele (ja ka välisspetsialistile endale) kulukas nii ajalises kui rahalises mõttes ning riigipoolne tugi selleks tervitatav.

Head Uudised GoodNews