1. Avaleht
  2. Äri
  3. VIDEO I Eesti Filharmoonia Kammerkoori muusika jõudis arvutitarkvarasse Orchestral Tools
VIDEO I Eesti Filharmoonia Kammerkoori muusika jõudis arvutitarkvarasse Orchestral Tools

VIDEO I Eesti Filharmoonia Kammerkoori muusika jõudis arvutitarkvarasse Orchestral Tools

Heliloojad üle maailma saavad oma muusika loomiseks kasutada Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri salvestatud helifaile, mis avaldati arvutitarkvaras Orchestral Tools.

Orchestral Tools on virtaalinstrument, mida kasutades saavad heliloojad valida erinevaid helisid, mille on sisse laulnud-mänginud koor või orkester, erinevad lauljad, instrumendid ja koosseisud. Seda tarkvara kasutavad eelkõige heliloojad oma loomingus, reklaami-, meedia-, teleproduktsioonides ja filmivaldkonnas.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori juurde tuli ideega salvestada Orchestral Toolsi jaoks Michael Pärt, kes tutvustas koori arvutitarkvara meeskonnale: „Minu roll selles projektis oli loominguliselt suunav: otsisime erinevaid kõlavõimalusi ja tämbreid ning tegime proove helinäidete karakterite leidmiseks ja salvestamiseks, et heliloojad saaksid oma teostesse sisse tuua Eesti Filharmoonia Kammerkoori kõla.“

Lisaks koorile oli kaasatud Tallinna Kammerorkester ja kaks orelit, koormeistriks Lodewijk van der Ree. Tööprotsessis jäädvustati erinevaid helisid noot noodi haaval, kasutati erinevat dünaamikat, valiti tehnikaid ja häälikuid. Salvestus toimus Tallinna Niguliste kirikus, mida sooviti tööpaigaks just erilise ja võimalusterohke akustika tõttu. Niguliste kiriku akustika ja atmosfäär, kus on salvestatud ka koori Grammyga pärjatud CD „Da pacem“, annab helinditele Eestile omase heliesteetika, mida maailmas seostatakse sageli Arvo Pärdi muusikaga.

Koori, orkestrit ja oreleid esitletakse tarkvara helikogumikus „Tallinn“, mida iseloomustatakse kui puhast, talviselt karget heli, mis kajastab põhjamaist esteetikat ja sobib kasutamiseks kompositsioonides alates vanamuusikast kuni kaasaegse minimalismi ja avangardini.

Orchestral Toolsi looja ja juht Hendrik Schwarzer oli tänulik võimaluse eest salvestada suurepäraseid EFK lauljaid ja TKO mängijaid nende kodulinna esinemispaigas, mida nad nii hästi tunnevad. „Tegime kõik endast oleneva, et jäädvustada mitte ainult kordumatut heli, vaid ka tunnet, mida see heli tekitab. See on olnud uskumatult põnev eksperiment. Ootame põnevusega, kuidas heliloojad salvestatud helisid kasutavad,“ sõnas ta.

Head Uudised GoodNews