1. Avaleht
  2. Teenus
  3. VIDEO I Mats Soomre selgitab, miks on tähtis nii töö- kui peresuhtes analüüsida inimeste rolle
VIDEO I Mats Soomre selgitab, miks on tähtis nii töö- kui peresuhtes analüüsida inimeste rolle

VIDEO I Mats Soomre selgitab, miks on tähtis nii töö- kui peresuhtes analüüsida inimeste rolle

KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener Mats Soomre selgitab, et Belbini meeskonnarollide teooria on niivõrd praktiline, et võib lahendada probleeme alates sellest, kellega ja kuidas koos töötada, kuni selleni, kuidas lahku minna.

Kõiki tegevusi saab tõlkida tugevusteks

Belbini tugev pluss on selles, et see aitab välja selgitada inimeste käitumuslikud eripärad,  pidades silmas, et tugevustega kaasnevad paratamatult nõrkused, mida Belbin käsitleb lubatud nõrkustena. Soomre selgitab, et igal inimesel on mõni nõrkus, mida Belbin käsitleb lubatud nõrkustena, kusjuures praktiliselt kõiki käitumisjooni on võimalik teisendada tugevusteks.

Seega, kui teame enda tugevusi ja nõrkusi ning arengupotentsiaali, siis teame ka, kuidas millal käituda. Samas teame ka, kuidas käituda teistega – kui näiteks teame, et keegi on tugev skeptik (Belbini järgi Hindaja), saame muuta enda käitumist talle sobivaks.

Belbini puhul on võimalik luua n-ö enda kasutusjuhend – miks mitte minna uue juhi juurde, anda talle Belbini aruanne ja öelda, et see on sinu kasutusjuhend – minu tugevused ja  nõrkused, minu varjatud potentsiaal ning sobivaim tööstiil ja -keskkond.

Belbini meeskonnarollid aitavad hoida ka paremaid peresuhteid

Soomre räägib, et kui tema esimest korda Belbini rollid avastas, sai ta hetkega aru, et Hindaja roll kirjeldab tema abikaasat paremini, kui ta seda eales ise teha oskaks. Hindaja on oma olemuselt hästi ratsionaalne inimene, kes toimib faktidel, loogikal ja analüüsil, mis teeb temast väga hea strateegilise otsustaja, kui teda tagant ei sunnita. Soomre toob enesekriitiliselt välja, et on teadmatusest oma kaasaga kohati täiesti valesti käitunud, tehes kiireid plaanide muutuseid ja kasutades liigselt „mulle tundub“ emotsioone, kuigi kaasa Hindaja roll näitab kindlalt seda, et ta vajab faktipõhist infot ja aega, sest talle ei meeldi tormata pea ees uutesse olukordadesse.

Nii on lihtsam mõista enda pereliikmeid, miks nad ei kipu näiteks meie plaanidega kaasa tulema. Kui vaadata perekonda kui teatud koostöövormi ja arvestada meeskonnarollidega, on  tulemuseks mõistvamad ja paremad peresuhted.

Belbin analüüsib inimese käitumist

Belbin aitab analüüsida käitumuslikult, mis seda inimest iseloomustab. Soomre selgitab, et paljud mudelid mõõdavad isiksust, ent Belbini teooria loomise käigus selgus, et ainult isiksuse analüüsiga pole võimalik piisavalt täpselt aru saada, millised on inimese tegelikud tugevused ja just tema varjatud tugevused. Belbini meeskonnarollid ei räägi sellest, kes inimene on, vaid sellest, kuidas ta käitub ja kuidas meeskonnas panustab. Kokku on üheksa meeskonnarolli ning igal rollil on oluline tähtsus. Oluline on arvestada, et inimest iseloomustab mitu tugevat rolli, mis toimivad kombinatsioonina.

Head Uudised GoodNews