1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Viimane võimalus kandideerida Balti Kestlikkuse Auhindadele
Viimane võimalus kandideerida Balti Kestlikkuse Auhindadele

Viimane võimalus kandideerida Balti Kestlikkuse Auhindadele

Kõik kodumaised ettevõtted, idufirmad, organisatsioonid, isikud ja avaliku sektori projektid on oodatud üles andma oma kestlikke projekte. Auhindade eesmärkideks on tähistada märkimisväärseid saavutusi kestliku innovatsiooni vallas ning julgustada teadmiste jagamist avaliku ja erasektori vahel. Kandideerimine on avatud 14. oktoobrini.

Korraldajate sõnul on selleaastaste auhindade eesmärgiks näidata kestlikkuse laia haaret. Mõju kategoorias on oodatud kõik taastuvenergia, jätkusuutlike materjalide, tarneahela, kestlike linnade ja mobiilsuse ning sotsiaalse initsiatiiviga seotud nominendid. Rõhutamaks innovatsiooni kasvavat tähtsust kestlikuse vallas, on suuremad ettevõtted ning idufirmad teretulnud nomineerima oma keskkonnasäästliku tehnoloogia (cleantech) lahendusi Innovatsiooni kategoorias. Kolmas kategooria, muutuste juhtimine, tõstab esile isikud, kes on panustanud, harinud ning inspireerinud ühiskonda võtma omaks kestlikke lahendusi.

“Investeerimine kestlikkusse on tõusuteel. Ainuüksi 2021. aastal tõstsid Euroopas kestlikkusele keskenduvad idufirmad pea 11 miljardit eurot. On selgelt näha, et Baltikumi ettevõtted järgivad seda trendi ning on hakanud mõistma uuenduste potensiaali, mis valdkonnas peitub. Selgeks puudujäägiks on hetkel platvorm, kus jagada teadmisi, et aidata kaasa nende ettevõtete arengule, mis töötavad alles välja oma kestlikku tööplaani. Seepärast kutsumegi me üles kogukonnajuhte kandideerima, et nad saaksid olla eeskujuks kogukonnale,” rääkis Anna Kiesnere, Helve äriarenduse juht.

Möödunud aastal laekus auhinadadele üle 300 avalduse ning kaheksa võitja üle kogu Baltikumi said autasustatud kõigis kategooriates. 2021. aastal valitsesid Eesti ettevõtted innovatsiooni kategoorias, kus finalistide seast leidsime väärtustava taaskasutuse (upcycling) lahenduse Reet Ausilt, Gelatexi nanofiiber toeste tehnoloogia kultiveeritud liha jaoks ja peaauhind läks kestliku investeerimise platvormile Grünfin. Tänaseks on korraldajate sõnul juba laekunud üle 200 avalduse, mis näitab, et paljudele kohalikele ettevõtetele ja organisatsioonidele on kestlikkus saanud südameasjaks. Suur osa Leedust tulevatest avaldustest on innovatsiooni kategoorias ning keskenduvad ettevõtetele ja idufirmadele, mis arendavad välja kliimalahendusi ning tooteid. Kasvanud on ka taastuvenergia, väärtuslike ressursside taaskasutuse ning ühiskondlike initsiatiivide osakaal kandideerijate seas.

“Ülemaailmse haardega ettevõtted on mõistnud, et kestlik areng ei ole tänaseks enam lihtsalt “tore lisaväärtus” vaid miski, mida nõutakse eksportijatelt nii kohalike kui rahvusvaheliste regulatsioonide kohaselt ning ka ettevõtete enda töötajate poolt. Seda näitab ka kiire kasv kestlikesse lahendustesse investeerimises,” mainis Andis Skele, Baltic Block juht ning auhindade žüriiliige. “Me esindame puidutööstust, mida peetakse üldiselt jätkusuutlikuks ning heaks näiteks ringmajandusest. Vastutus lasub kõigi õlgadel, et kogu tööstus ka seda mainet üleval hoiaks, mistõttu on meil ülim heameel olla Balti Kestlikkuse Auhindade partner. Auhinnad mitte ainult ei tõsta esile ettevõtteid, kes mõtlevad kastist väljaspool vaid toovad ka esile uusi mooduseid, kuidas olla veel vastutustundlikum ettevõtte või üksikisikuna.” jätkas Skele.

  • Kandideerimine Balti Kestlikkuse Auhindadele on avatud kuni 14. oktoobrini aadressil www.balticsustainabilityawards.eu.
  • Laekunud avaldusi hinnatakse nii andmepõhise lahendusega, mille on EY välja töötanud auhindade jaoks, kui ka rahvusvahelise ekspertidest koosneva žürii poolt, kes aitavad välja selgitada võitjad.
  • Avalikkus valib ühe võitjatest igas Balti riigis muutuste juhtimise kategoorias ning kõik 30 finalisti kuulutatakse välja 16. novembril.
  • Võitjad kuulutatakse välja auhinnatseremoonial Riias, Splendid Palace’is ning veebi vahendusel juba 30. novembril.
Head Uudised GoodNews