1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. ELEKTRIAUTOGA GURMEEREISILE I Võrumaal asuv Metsavenna Talu paigaldas elektriautode kiirlaadija
ELEKTRIAUTOGA GURMEEREISILE I Võrumaal asuv Metsavenna Talu paigaldas elektriautode kiirlaadija

ELEKTRIAUTOGA GURMEEREISILE I Võrumaal asuv Metsavenna Talu paigaldas elektriautode kiirlaadija

Võrumaal asuv Metsavenna Talu paigaldas endale elektriautode kiirlaadija, et toetada puhast tootmist ning anda elektriautode omanikele võimalus teha rahuliku südamega Lõuna-Eestis gurmee-ringreisi.

Ökopiima, juustu ja teisi piimatooteid tootva talu omaniku Meelis Mõttuse sõnul on eesmärgiks luua maksimaalselt puhas tootmine. “Tänaseks on talus käivitatud oma väike rohkem kui 100-aasta vanune, hüdroelektrijaam.  Puhtast vee-energiast saadud elekter tuleb otse elektrilaadijasse, mida saavad kasutada nii talu külalised kui ka talukompleks ise. Käesolevast aastast alustab talu  elektritranspordile üleminekut. Esimene auto on juba kohal, koolipiima buss on sügisel saabumas. Ootame pikisilmi millal saabuvad müüki esimesed arvestatavad elektritraktorid sõnas Mõttus.

Praegu saavad oma elektriautosid poe ees kiirlaadida talukompleksi, kohviku ja juustupoe külastajad. Poolkiire laadija, asub vana lauakuuri seinal hüdroelektrijaama lähedal. See on mõeldud ka neile, kes omavad pistikhübriidi või teevad talus pikema peatuse.

Mõttuse sõnul on tervitatav riigi toetus rohelisele ja ökoloogilisele tootmisele. “Tänu Võru maavalitsuse ambitsioonikusele jätkusuutlikkuse valdkonnas ning ka riigi toetusele ökopiima tootjatele, saame juba käesoleval aastal tuua Võru koolidesse puhast piima ja kasutada selleks puhta elekti jõudu. Tänaste elektrihindade juures lahendab oma hüdroelektrijaam ja selle energia kasutus väga suure hinnaprobleemi ,” ütles ta.

Eelektritransport pakub tänaste kütusehindade juures olulist kokkuhoidu, sest talupere on aastaringi sõitmas mööda koole, aga ka tutvustamas Metsavenna meierei tooteid. Omaniku hinnangul on elektriautod ka ümbritseva looduse jaoks säästlikum lahendus. Laadijate parki on Metsavenna talu loonud koostööl Alexelaga.

Vastavalt riigi ja kohaliku omavalitsuse toetatud otsusele saavad Eesti koolid lisatasu ökopiima tellimise eest. Ökopiima hakatakse Võru koolidesse tooma seejuures elektriautoga, mis sõidab täielikult hüdroenergial. “Selle ilusa tulemuse taga on pikk töö, mida saime eelkõige teha tänu Eesti ettevõtetele ja riigi enda toetusele,” kiitis Mõttus.

Kiirlaadija ei tekita talule suurt lisakulu

Alexela AS juhatuse liikme Alan Vaht’i sõnul ei pea talu omanik ise elektrilaadijatesse ja nende paigaldusse investeerima, vaid seda korraldatakse partnerluse kaudu. “Tegemist on hea võimalusega pakkuda oma klientidele lisandväärtust ja suurendada ka oma kinnisvara- ja kinnistuväärtust,” ütles Vaht.

Partnerluse puhul korraldab Alexela laadijate opereerimise, haldamise ja tarkvarauuendused ning samuti klientidega arvelduse ja 24/7 klienditeeninduse. “Partnerluse korral on laadija avalikult nähtav ja kasutatav ka turistide poolt, tänu millele suureneb nüüd ka Metsavenna talu uute külaliste hulk,” lisas Vaht.

Viimaste aastate jooksul on suurenenud elektriautodega külastajate arv, kuid autode laadimine väikses maakohas on keeruline. “Paigaldasime elektrilaadija tulevikku vaadates ehk mõeldes järgmisele turismihooajale, aga ka 2025. aastast kehtima hakkavatele nõuetele, mille kohaselt Eestis 20 ja enam parkimiskohaga mitteelamutel on 2025. aastaks olemas kohustus paigaldada enda juurde elektriautode laadija. Seejuures on meil plaanis lähitulevikus oma elektriparki veel laiendada, ja paigaldada Vaidva jõele loodussõbralik „Archimedese kruvi, ” ütles Mõttus.

Head Uudised GoodNews