1. Avaleht
  2. Majandus
  3. ÕPILASFIRMA SPOTTER I Kuidas õpilasfirmast arendada välja päriselt toimiv ettevõte?
ÕPILASFIRMA SPOTTER I Kuidas õpilasfirmast arendada välja päriselt toimiv ettevõte?

ÕPILASFIRMA SPOTTER I Kuidas õpilasfirmast arendada välja päriselt toimiv ettevõte?

Õpilasfirma Spotter pälvis 2021. aastal Eesti parima õpilasfirma tiitli innovatiivse tootega, mis võimaldab jälitada ja leida põõsastesse kaduma läinud discgolfi kettaid. Nüüdseks on õpilasfirma asutajad kooli lõpetanud ning on ülikoolis või ajateenistuses. Sellele vaatamata on nad õpilasfirmast suutnud kasvada päris ettevõtteks ning arendanud välja ka uue toote. Mida noored tegid, et kasvada õpilasfirmast toimivaks iduettevõtteks?

Spotteri kaasasutaja ja arendaja Morgan Pilviste selgitas, et tegelikult parima õpilasfirma tiitlit ei võidetud üksnes enda arendatud toote eest. „Hinnati ikkagi kogu ettevõtte toimimist, arusaamist finantsidest ja turundusest ning meeskonnatööd. Usun, et see viimane ongi lõpuks kõige olulisem, mis on ka meil võimaldanud õpilasfirmast sammu edasi minna,“ märkis Pilviste.

Õpilasfirma programmist saadud kogemused andsid julguse edaspidigi teadmisi ja oskusi koguda eri valdkondadest ja programmidest. „Oleme nüüdseks osalenud mitmetes programmides ja projektides, kus oleme pidanud näiteks üha uuesti enda ideid ja toodet tutvustama erinevate nurkade alt. See on andnud meile oskuse ise väga põhjalikult läbi mõelda kõik oma ettevõtmise aspektid,“ lausus kaasasutaja Artur Sepp, lisades, et peale kogemuste on erinevates programmides osalemine andnud ka uue ettevõtmise jaoks vajalikke kontakte ja muid hüvesid.

Näiteks käesoleva aasta alguses tuli Spotter teisele kohale Samsungi Solve For Tomorrow võistlusel, millega kaasnes ka 5000 euro suurune auhind. „Auhinna panime loomulikult ettevõtte jaoks tööle, aga lisaks sellele saime programmi jooksul osaleda disainmõtlemise koolitusel ning õnnestus nõu küsida isiklikult meile määratult mentorilt. Need on kõik võimalused, mida iga alustav ettevõte võiks ära kasutada, sest tavaelus võivad sellised koolitused ja kogemused vägagi kulukad olla,“ selgitas Pilviste.

Praeguseks on Spotter välja tulnud oma seadme uue täiustatud versiooniga, mis suudab ketast leida kaugemalt ning on mitme teise täiendusega. „Kusjuures oleme selles osas samuti abi saanud just võistlustel ja programmides osalemisest. Peame ju palju oma seadet väljas olles katsetama ja saime Samsungi poolt selleks nende Galaxy Fold4 volditava telefoni, mis seda tööd märksa lihtsamaks teeb. Ühel ekraani poolel on avatud meie rakendus ja teises arendamiseks mõeldud programm, et seal kõike vajalikku jälgida,“ märkis Pilviste.

Volditav seade on ka ideaalne videokõnede ja koosolekute pidamiseks, sest vajadusel saab selle alati voldituna lauale asetada, et siis ühiselt terve meeskonnaga pildis olla nii, et keegi ei peaks telefoni eraldi hoidma. Kvaliteetne kaamera võimaldab ära teha ka kõik vajalikud pildid toodetest või lihtsalt sotsiaalmeedia sisu jaoks.

Kui kaugele või suureks Spotter kasvada soovib ei osanud noored veel öelda, kuid kindlasti tegeletakse edasi toote arendamise ja programmides ning kiirendites osalemisega. „Mõtteid meil uute toodete ja võimaluste osas jagub,“ kinnitas kaasasutaja Artur Sepp.

Head Uudised GoodNews