Puidu- ja põllumajandusjääkidest toiduaineid arendav biotehnoloogia iduettevõte ÄIO kaasas riskikapitalifondi Nordic Foodtech VC, EASi ja teiste partnerite kaudu 1 000 000 eurot, et asendada toiduainetööstuses kasutatavad ja keskkonda kurnavad õlid jätkusuutlike ja täisväärtuslike alternatiividega.
Mullu jaanuaris TalTechi bioinseneride Petri-Jaan Lahtvee ja Nemailla Bonturi asutatud ettevõte ÄIO toodab põllumajanduse ja puidutööstuse jääkidest toidulauakõlbulikke rasvu ja õlisid. Ettevõtte eesmärk on muuta seeläbi toiduainetööstus jätkusuutlikumaks ja vähendada loodusressursside raiskamist.
ÄIO kaasasutaja Petri-Jaan Lahtvee sõnul on praegused toidusüsteemid vastutavad üle kolmandiku kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamise eest. „Näiteks võrreldes loomakasvatusega vajab taimne liha ka 47–99% vähem põllumaad, eraldab 30–90% vähem kasvuhoonegaase ja kasutab 72–99% vähem vett,“ sõnas ta.
„Lisaks kasutatakse täna taimsete lihade valmistamiseks palmi- ja kookosõlisid, mis ei anna edasi loomse rasvaga võrdset maitset ja suutunnetust. Samuti ei ole nende rasvade tootmine jätkusuutlik ja nende koostisosad võivad põhjustada allergilisi reaktsioone,“ lisas ettevõtte kaasasutaja Nemailla Bonturi. „Meie eesmärk on vähendada palmi- ja kookosõli, mineraalõlide ja loomsete rasvade kasutamist ning teha seda kõike keskkonna- ja majandussõbralikumalt ja tõhusamalt kui praegused tootmissüsteemid.“
Nordic Foodtech VC partneri ja asutaja Mika Kukkuraineni sõnul otsib globaalne toiduainetööstus pidevalt uusi jätkusuutlikke ja tervislikke alternatiive palmiõli ja kookosrasva asendamiseks, mistõttu olid nad väga põnevil, et leidsid sellise meeskonna ja nende pulbitseva innovatsiooni otse TalTechi laborist. „Kõrvalproduktid millekski nii väärtuslikuks muuta on väga tulevikukindel ja skaleeritav äri. Omaltpoolt saame aidata astuda ÄIO’l esimesed sammud väljaspool ülikooli ja ootame huviga, et meeskonda nende tulevases edus toetada,“ lisas ta.
Järgmise sammuna on ÄIO’l plaanis tootmisvõimsuse suurendamine, uuenduslike toiduainete Euroopa turule sisenemiseks mõeldud lubade taotlemine ja uute mikroobide ning protsesside väljatöötamine. 2026. aastaks on plaanis alustada ka tööstusskaalas tootmisega, et pakkuda asendustooteid laialdaselt kasutatavate loomsete rasvade ning palmi-, kookos-, ja kalaõlide asemele. ÄIO kaubamärgiõli RedOil saab kasutada ka kosmeetikatoodete ja kodukeemia koostises, asendades naftast või palmiõlist saadud määrde- ja pindaktiivseid aineid.
Kogu tootmisprotsess põhineb Eestis tehtud teadustööl, mille läbi muudetakse tööstuslikud kaasproduktid toiduaineteks läbi fermentatsiooniprotsessi, mis on sarnane näiteks õlle pruulimisele või saia kergitamisele pärmiga. Fermentatsiooniprotsessi tulemusel valmivad tervislike rasvhapete ja antioksüdantide rikkad rasvad.
Fermentatsiooniks kasutatakse Bonturi loodud ja patenteeritud mikroobi “punane putukas”, mis muudab põllumajanduse ja teiste tööstusharude kõrvalsaadused maitsvateks ja isuäratavateks rasvadeks ja õlideks. „Sarnasel viisil, mil me saame valmistada kombuchat, jogurtit, leiba ja õlut, saame muuta ka saepuru või muu väheväärtusliku biomassi väärtuslikeks ja tervislikeks koostisosadeks. Meie punane putukas ei suuda muuta vett veiniks, kuid võib muuta saepuru toiduks,“ selgitas Bonturi.
„Teadlastena olime põnevil, et meie aastatepikkuse uurimistöö tulemusel valmis päris toode, mis võib terve toidumaastiku ja tarbijakogemuse pea peale pöörata,“ lisas Lahtvee. „Hindame kõrgelt kõiki, kes meie eduloosse on panustanud ja jätkame oma ettevõtte ning toodete arendamist koos oma partnerite, juhtiva investori ja toiduainetööstusega. Samuti jätkame koostööd TalTechiga, et õpetada välja ka järgmise põlvkonna bioinsenere.“