1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Euroopa iduettevõtjate üks lemmiklinnadest on Tallinn
Euroopa iduettevõtjate üks lemmiklinnadest on Tallinn

Euroopa iduettevõtjate üks lemmiklinnadest on Tallinn

Euroopa iduettevõtjad nimetasid septembris Tallinna Euroopa kõige ihaldusväärsemate linnade edetabelis kaheksandaks. Tegemist on kõrgeima positsiooniga Balti- ja Põhjamaade pealinnade hulgas ning esikümnesse mahub Tallinna järel nendest vaid Stockholm.

Euroopa iduettevõtlusele keskenduva raporti “Startup Heatmap Europe Report 2023” andmetel on Euroopa ihaldusväärseimad iduettevõtluse keskused London (35% asutajate eelistus), Berliin (34%), Barcelona (17%), Amsterdam (17%) ja Pariis (12%). Balti- ja Põhjamaade pealinnadest mahub esikümnesse Tallinna järel 9. positsioonil olev Stockholm. Helsinki paikneb edetabelis 16. kohal, Oslo asub 23. kohal,  Riia 32. kohal ning Vilnius 47. positsioonil.

Kui vaadata Euroopa linnade edetabelit iduettevõtete asutajate esimese eelistuse alusel, kuulub Tallinn lausa esikolmikusse. Kõige rohkem iduettevõtjate hääli on saanud Viin (68% asutajate  esimene eelistus) ja Madriid (56%) ning neile järgneb Tallinn (49%).

Startup Estonia seire projektijuht Signe Reinumägi tõi raporti tulemustele tuginedes välja, et Eesti tugev ja toetav ökosüsteem on iduettevõtjate jaoks oluline argument Tallinna kasuks otsustamisel. “Tallinna ja Eesti tugevustena tõid Euroopa iduettevõtjad välja äri tegemise lihtsust, toimivat ja toetavat ökosüsteemi ning kuluefektiivsust. Nõrkustena aga nähakse talendipuudust, kapitali kättesaadavust ja idusektori vähest seotust tööstusega,“ kommenteeris Reinumägi.

Tallinna ja Eesti tugevustena tõid Euroopa iduettevõtjad välja äri tegemise lihtsust, toimivat ja toetavat ökosüsteemi ning kuluefektiivsust.

Raportis tuuakse välja, et iduettevõtted võivad oma asukohariigist või regioonist välja kolida erinevatel põhjustel. Iduettevõtete kolimiseks tugevaim motivaator on ökosüsteemi ja ettevõtlikkuse kultuuri puudumine (33%) ning veel 27% puhul on kolimise põhjuseks madal kuluefektiivsus. Samas talendi kättesaadavus ja äriga seotud regulatsioonid ei olnud siiski peamised äri mujale viimise põhjused.

Startup Estonia juht Eve Peeterson lisas, et Eesti konkurentsivõime tugevdamiseks pannakse naaberriikidega jõud kokku, et luua ühine süvatehnoloogiale keskenduv Põhjala tehnoloogiaorg ehk Nordic Tech Valley. “Selleks, et saada Euroopasse ägedaid teadus- ja äriprojekte, tuleb meil tegutseda ühtse regioonina. Meie eesmärgiks on tuua Balti- Ja Põhjamaade riikide kompetentsid ühe katuse alla, parandada avaliku ja erasektori koostööd ning tuua kokku akadeemiliste ringkondade ja ettevõtjate kogemused,” ütles Peeterson.

Nordic Tech Valley initsiatiivi toetavad ka värsked andmed – Euroopa on iduettevõtjate seas hinnatud koht idufirma asutamiseks ning koguni 66% Euroopa iduettevõtete asutajatest eelistavad ettevõtte asutada USA-ga võrrelduna Euroopas. Euroopa iduettevõtete asutajatest on täna 31% välismaalased ning lausa 74% iduettevõtetest tegutseb rohkem kui ühes riigis. Vaid aasta varem oli sama näitaja 62%.

“Startup Heatmap Europe Report 2023” raporti andmed saadakse iga-aastase küsitluse ja raporti tarbeks loodud andmete analüütika abil, mille abil vaadeldakse erinevaid muutujaid, mida analüüsitakse kiirendi ja linna tasandil.

Head Uudised GoodNews