1. Avaleht
  2. Teenus
  3. Kas sinu suvekodu on talveperioodiks valmis?
Kas sinu suvekodu on talveperioodiks valmis?

Kas sinu suvekodu on talveperioodiks valmis?

Praegu naudivad paljud suvilas või maakodus mõnusaid puhkehetki. Et aga ka järgmisel suvel oleks koht, kuhu linnamüra eest põgeneda, tuleks seista hea selle eest, et suvekodust lahkudes oleks tehtud vajalikud ettevalmistused eesootavaks külma- ja vihmaperioodiks.

Paljud õnnetusjuhtumid on suvekodudes seotud erinevate veelekete ja -torude külmumisega. Probleem on suurem sügisel ja talvel, sest külmade ilmade saabudes kipub vesi torudes jäätuma ning need võivad katki paisuda. Tekkinud kahju avastatakse aga enamasti alles kevadel, kui uuesti suvilasse minnakse. Seega veendu enne linna naasmist, et suvekodu veesüsteemid on tühjendatud ja külmakraadideks valmis.

Lisaks on hea juba praegu kontrollida oma suvila katuse korrasolekut. Kui tuvastad katkiseid või parandamist vajavaid kohti, tee need kindlasti enne linna naasmist korda. Vastasel juhul võivad katusesse tekkinud augud aja, tuule ning vihmaga veelgi suuremaks muutuda ning halvimal juhul võivad tormituuled katuse sootuks minema viia. Mõlemal juhul saab lisaks majale kahjustada ka suvilas hoitav vara.

Iga kodu suurim vaenlane on hallitus, nii ka suvilas. Selle põhjustatud kahjud nii varale kui ka tervisele on suured, mistõttu on lihtsam ja odavam probleemi juba eos ennetada. Hallituse tekkimise vältimiseks on parim moodus tagada õhuringlus ja vältida liigse niiskuse tekkimist. Enne suvekodust lahkumist kontrolli ega kusagile pole tekkinud hallitust. Selle olemasolul kõrvalda probleem koheselt. Vajadusel kutsu appi professionaalid.

Ära unusta lahkumise eel kõiki ruume koristada: pühi tolm, pese pinnad ja veendu, et köögikappidesse ei jääks riknevaid toiduaineid. Lisaks eemalda kõik ebavajalikud juhtmed pistikupesadest, keera gaas kinni ning veendu, et suitsuandur on töökorras. Kindlasti tuleks korrastada ka suvila kelder.

Õnnetused ei hüüa tulles

Kahjuks pole võimalik kõiki õnnetusi lõpuni välistada, kuid nende tekkimise tõenäosust saab vähendada. Näiteks on suvilatele igal aastaajal ohuks vargad, kelle jaoks suurema osa aastast tühjana seisvad hooned ning neis hoitavad jalgrattad ja hinnaline aia- ja kodutehnika on kerge saak.

Selleks, et oma suvekodu ja vara kaitsta, pane kõik väärtuslik silma alt ära ning lahkudes tõmba kõigile akendele kardinad ette. Nii ei saa võõrad silmapaarid tubades leiduvat uudistada.

Lisaks majale paigalda lukud ka kõigile abihoonetele ning enne linnakoju minemist veendu, et need on lukustatud. Hea oleks, kui suvekodul on valve või videokaamera. Samuti on soovitatav hoida häid suhteid naabritega ning paluda neil endale koheselt teada anda, kui midagi kahtlast silma hakkab.

Kõikvõimalike õnnetusjuhtumite tekkimist on raske lõpuni välistada, mistõttu selleks, et olla valmis suuremateks ootamatusteks, on mõistlik sõlmida kodukindlustus.

Liina Laks, Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht

Head Uudised GoodNews