1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Masinnägemise idufirma Fyma kaasas 1,6 miljonit eurot stardikapitali
Masinnägemise idufirma Fyma kaasas 1,6 miljonit eurot stardikapitali

Masinnägemise idufirma Fyma kaasas 1,6 miljonit eurot stardikapitali

Masinnägemise tehisintellekti rajav Eesti iduettevõte Fyma (For Your Motion Analytics, eesti keeles “Sinu liikumise analüütikast”, varem Visory) kaasas 1,55 miljonit eurot stardikapitali.

Vooru juhtivaks investoriks on Change Ventures. Loodava lahenduse abiga võib igast kaamerast linnaruumis saada nutikas sensor ja igast lindistatud sekundist andmed, mille abil äriotsuseid teha. Koos varasemate investeeringutega on Fyma tänaseks kaasanud enam kui 1,8 miljonit eurot.

Globaalses linnaruumis on järgmise aasta lõpuks hinnanguliselt miljard avalikku kaamerat. Kui turvakaalutlused välja arvata, ei leia videosalvestised seni aga eriti kasutust. Fyma eesmärk on seda tehisintellekti abiga muuta. Vaid aastavanuses ettevõttes arendatav tarkvara teeb nii uutest kui vanematest välikaameratest võimsad sensorid, mis suudavad reaalajas andmeid vastu võtta ja muuta need mõistetavaks infoks. Nii saavad Fyma kliendid paremini aru näiteks ostlejate liikumisest kaubanduskeskustes või jalakäijate liikumisest linnaruumis. Samuti võimaldab tarkvara analüüsida erinevate masinate liikumist. Fyma lahendus vastab kõigile andmekaitsereeglitele. Tarkvara välistab nägude tuvastamise ja muudab kogu kasutatava andmestiku anonüümseks, kaitstes nii mis tahes tundlikku infot.

“Tehisintellekt on meie tarkvara tuum, mille abil muudame terabaitide viisi andmeid mõtestatud infoks. Saame tuhandete tundide kaupa seni kasutuseta videomaterjali oma klientide heaks tööle panna. Selle info abil saavad paremaid otsuseid teha paljud inimesed alates linnaruumi planeerijatest ja ärikinnisvara arendajatest, lõpetades transpordi ja jaekaubanduse juhtidega,” selgitas Karen K. Burns, üks Fyma kaasasutajatest.

Fyma tarkvara põhineb kaamerate ja masinnägemise algoritmide koostööl. Võrreldes spetsiaalsete kaamerasüsteemidega on selle kasutamiseks vaja märksa väiksemat arvutusvõimsust ning kaasnevad kulud on madalamad.

“Fyma on iseõppiv lahendus,” lisas Taavi Tammiste, ettevõtte kaasasutaja ja tehnikajuht. “See tähendab, et kasutaja ei pea käsitsi sadu ja tuhandeid muutujaid sisestama, et tarkvara tema heaks tööle saaks hakata. See vähendab oluliselt meie lahenduse kasutusele võtmiseks vajalikku aega. Fyma tarkvara suudab iga ettevõtja iseseisvalt kasutusele võtta ning oma kaameratest sensorid teha. Tegu on kiiresti laiendatava ning madalate kuludega teenusega.”

Ettevõte töötab korraga mitme tarkvara kasutusvõimaluse arendamisega. Pilootprojektide seas on nii juhtiv kaubanduskeskus Baltikumis kui Tallinna kõige hõivatum äripiirkond Ülemiste City, kelle heaks otsitakse parklate kasutamise optimeerimise võimalusi. Ülemiste City kasutab tehisintellektil põhinevat parkimislahendust juba alates 2018. aastast. Tänavu otsustas ärilinnak senise lahenduse Fyma pakutava vastu vahetada, kuna ettevõttel on pikk strateegiline vaade teenuse arendamisele ja kasutajaliides on sõbralikum.

“Teeme Fymaga koostööd, et hoida kokku linnakus tööl käivate ja seda külastatavate inimeste aega,” sõnas Ülemiste City innovatsioonijuht Ursel Velve. “Nii saavad inimesed seni parkimiskoha otsimisele kulunud aega kasutada hoopis lisandväärtuse loomisel.” Lisaks on linnakus uuel aastal plaanis asuda kasutama ka mobiilsuse mõõtmist, mis annab väärtuslikku infot inimeste liikumise kohta, mille alusel saab teha targemaid otsuseid inimsõbraliku linnaruumi loomisel.

Change Venturesi partner Rait Ojasaar rääkis värsket investeeringut kommenteerides, et seni on paljud masinnägemise iduettevõtted reklaaminud oma teenust kui sellist, mille jaoks on vaja spetsialistide meeskondi. See aga piirab lahenduste rakendatavuse võimalusi. „Meile meeldib Fyma soov luua platvorm, millest iga ettevõtja on võimeline aru saama. Lihtne kasutatavus on otsustavaks selle juures, kas ettevõtted asuvad oma tegevust andmete abil arendama,” sõnas Ojasaar.

Kaasatud investeeringuid kasutab Fyma nii töötajate värbamiseks, uute pilootprojektide käivitamiseks kui äriarenduseks. Lisaks Change Venturesile investeerisid ettevõttesse 7 Percent, Decacorn, Lemonade Stand, Tiny VC, varemgi Fymasse raha paigutanud Superangel ja hulk ingelinvestoreid. Teiste seas investeerivad Fyma tehnoloogia arendamisse ka Transferwise’i endised töötajad.

Head Uudised GoodNews