1. Avaleht
  2. Äri
  3. Palgaralli Eesti idusektoris jätkub
Palgaralli Eesti idusektoris jätkub

Palgaralli Eesti idusektoris jätkub

Startup Estonia ja Statistikaameti andmetel küündis selle aasta esimesel poolaastal idusektoris töötanud inimeste keskmine brutopalk 3609 euroni, ületades Eesti keskmist töötasu pea kaks korda. Võrdluseks Eesti keskmine palk on Statistikaameti andmete järgi 1831 eurot.

Eesti päritoluga töötajad teenivad idusektoris keskmiselt 3574 eurot ja välismaise päritoluga töötad koguni 3739 eurot. Suurimat keskmist brutokuupalka teenivad Eesti idusektori ettevõtetes 41-50-aastased töötajad, kelle keskmine tasu oli tänavu esimesel poolaastal 4462 eurot kuus. Neile järgnevad 31-40-aastased töötajad 3912-eurose kuupalgaga.

Suurimat keskmist brutokuupalka teenivad Eesti idusektori ettevõtetes 41-50-aastased töötajad, kelle keskmine tasu oli tänavu esimesel poolaastal 4462 eurot kuus.

Startup Estonia juht Eve Peeterson sõnas, et kui veel mõni aasta tagasi olid Eesti iduettevõtted innukad värbajad, siis tänaseks on see trend muutunud ning võrreldes 2023. aasta lõpuga on töötajate arv jäänud suures osas muutumatuks. “Selles mõttes ei erine idusektor tavamajanduse ettevõtetest, et keerulisel ajal tehakse ratsionaalseid otsuseid ja otsitakse kokkuhoidu. Samas palgad on idusektoris märkimisväärselt kasvanud, mis näitab, et vajalikest spetsialistidest hoitakse kinni. Viimastel kuudel näeme tööhõive numbrite stabiliseerimist, kuid veel liiga vara öelda, kas tegemist on püsiva trendiga või ootab tööjõu vähenemine ees sügisel,” ütles Peeterson ning lisas, et järgmised kuud aitavad mõista praeguse majandusmaastiku mõju idusektori tööhõivele.

Foto: Freepik

2024. aasta esimesel poolaastal oli Statistikaameti andmetel Eesti idusektoris vähemalt ühe päeva hõivatud 16 164 töötajat ehk 2,3% kõigist Eestis vähemalt ühe päeva töötanud inimestest.

  • Eesti idusektori suurimaks tööandjaks oli esimese poolaasta lõpu seisuga Wise 1997 töötajaga. Aastaga kasvas ettevõtte töötajate arv 98 inimese võrra.
  • Eesti idusektori suuruselt teine tööandja Bolt oli tööandjaks 1280 inimesele, kelle töötajaid on võrreldes aasta tagusega kümne võrra vähem.
  • Suurimate tööandjate esikolmikusse kuulub ka Swappie, kus töötas poolaasta lõpu seisuga 480 töötajat.
  • Pipedrive oli esiviisiku suurim koondaja ning töötajate arv langes seal aastaga 71 inimese võrra 369 inimeseni.
  • Idusektori suurimate tööandjate hulka kuulub ka Coolbet 273 töötajaga.

Eesti idusektori ettevõtete töötajatest 63% on mehed ja 37% naised ning 66% neist ehk 10699 inimest on Eesti kodakondsusega. Eesti iduettevõtete töötajad on ka võrdlemisi noored – 46% töötajatest on vanuses 31-40 aastat ning veel 35% on vanuses 21-30 aastat. Idusektori ettevõtte asutaja keskmine vanus on Äriregistri andmetel 39 aastat ning mehi on neist 84% ja naisi 16%.

Foto: Freepik

“Välismaiste talentide kaasamine on idusektori jaoks jätkuvalt ülimalt olulised, kuna nad juhivad meie startup-ökosüsteemi innovatsiooni ja kasvu. Samas näeme, et naissoost asutajate potentsiaal on meil seni suures osas kasutamata ning naisasutajate osakaal ei ole viimastel aastatel palju muutunud, püsides 16% ringis,” tõi Peeterson välja.

Välismaiste talentide kaasamine on idusektori jaoks jätkuvalt ülimalt olulised, kuna nad juhivad meie startup-ökosüsteemi innovatsiooni ja kasvu.

Välismaalastest töötajad on Eestisse tööle tulnud Venemaalt, kes on siia kolinud enne viisakeeldu (643 inimest), Ukrainast (537 inimest), Nigeeriast (465 inimest), Indiast (316 inimest) ja Brasiiliast (272 inimest). Euroopa Liidu riikide kodanikest on Eesti töökohaks inimestele Itaaliast (126), Lätist (112), Prantsusmaalt (75), Soomest (74) ja Hispaaniast (69).

Suurem osa ehk 69% idusektori töötajatest on kõrgharidusega, omades kas bakalaureuse-, magistri- või doktorikraadi. Välistöötajate seas on kõrgharidusega töötajate osakaal veelgi suurem – 84%. Juhid moodustavad 12% kõigist sektori töötajatest ning tippspetsialistid 50%. Tehnikke ja keskastme spetsialiste on idusektoris 13% ning kontoritöötajad ja klienditeenindajad moodustavad 17% sektori töötajatest.

Eesti idusektori statistika hõlmab nii iduettevõtteid selle klassikalises definitsioonis kui ka üle kümne aasta vanuseid ja müügitehinguni jõudnud Eestis tegutsevaid kiire kasvuga innovaatilisi tehnoloogia- ja kasvuettevõtteid.

Head Uudised GoodNews