1. Avaleht
  2. Äri
  3. Startup Fair. Pulse 2024 kutsub osalema ühel Baltimaade suurimal idufirmade üritusel
Startup Fair. Pulse 2024 kutsub osalema ühel Baltimaade suurimal idufirmade üritusel

Startup Fair. Pulse 2024 kutsub osalema ühel Baltimaade suurimal idufirmade üritusel

Baltikumi juhtiv idufirmade üritus Startup Fair toimub taas 3. oktoobril Vilniuses. Kohal on üle 2000 inimese ja 430 investori 68 riigist. Ürtitusel osaleb 60 esinejat, kelle hulgas on investor Wouter Vorstman, NileBorni asutaja Jorgen Persson, Industrifondeni investeeringute direktor Rebecka Löthman Rydå ja DN Capitali kaasasutaja Raoul Fiano. Investeeringute saamise nimel toimub idufirmade võistlus Pitch Battle, mille auhinnafond on rekordiline 3 miljonit eurot.

Foto: Startup Fair. Pulse

Ürituse korraldaja on Startup Lithuania. Juba 12. korda toimuv üritus kutsub arutlema hetkel oluliste teemade üle, nagu tehisintellekti mõju ja küberjulgeolek, ning looma uusi võrgustikke.

Juba 12. korda toimuv üritus kutsub arutlema hetkel oluliste teemade üle, nagu tehisintellekti mõju ja küberjulgeolek, ning looma uusi võrgustikke.

Startup Lithuania tegevjuhi Karolina Urbonaitė sõnul on Leedu idufirmade ökosüsteem saanud viimasel ajal valitsuselt palju tuge. “Mõnel juhul on idufirma kasvatamine Leedus lihtsam kui USA-s, mida peetakse idufirmade paradiisiks. Meil saavad innovaatorid riigilt palju abi ja toetust. Meie idufirmade kogukond on samuti jagav ja koostöövalmis,” ütleb Urbonaite.

Foto: Startup Fair. Pulse

Crunchbase’i andmete põhjal kasvas ülemaailmne riskikapitaliinvesteering AI idufirmadesse 2024. aasta esimeses kvartalis 4%, ulatudes 12,2 miljardi USA dollarini, võrreldes 2023. aasta neljanda kvartaliga. Leedul on samuti edulugusid, mida jagada. Juunis kindlustas Leedu päritolu tehisintellekti idufirma SpikeAPI 3,5 miljonit USA dollarit seemnefinantseerimise voorus, samas kui mais teatas AI-põhiste poodide arendaja Pixevia 1,5 miljoni euro suurusest investeeringust.

Täna tegutsevad Leedu idufirmad peamiselt äritarkvara (25%), finantstehnoloogia (15%), tervisetehnoloogia, bioteaduste ja heaolu (10%), täiustatud tootmise (7%) ning reklaami- ja loovtehnoloogiate (6,5%) valdkondades. Leedu on ka üks väheseid EL-i riike, kus bioteaduste sektor on viimase kümnendi jooksul kasvanud 11 korda, saavutades Euroopa kõrgeima, 33%-lise kasvutempo.

Leedu on ka üks väheseid EL-i riike, kus bioteaduste sektor on viimase kümnendi jooksul kasvanud 11 korda, saavutades Euroopa kõrgeima, 33%-lise kasvutempo.

Idufirmade ühingu Unicorns Lithuania juht kohusetäitja Rūta Pukenė sõnul toimuvad läbimurded rohetehnoloogias ja biotehnoloogias, kusjuures FinTechi, HealthTechi ja e-kaubanduse sektorid säilitavad samuti oma tähtsuse. Kuna Euroopa tugevdab ka oma kaitsetehnoloogia võimekust, on meil palju võimalusi luua kõrge lisandväärtusega ettevõtteid, mistõttu on oluline tuvastada asjakohane probleem, võtta riske ja luua reaalset väärtust, andes tehnoloogiale võimaluse.

Foto: Startup Fair. Pulse

Dealroomi andmetel on Leedu idufirmade ökosüsteemi väärtus 13,7 miljardit eurot, 2023. aastal kaasati riskikapitaliinvesteeringutena 292 miljonit eurot (Nord Security ja PVcase kumbki 100 miljonit eurot) ning riigis tegutseb ligi 1000 idufirmat, kus töötab 18 000 talenti.

Startup Lithuania 

  • Startup Lithuania on Leedu riiklik idufirmade ökosüsteemi koordineerija, mis tegutseb mittetulundusliku agentuuri Leedu Innovatsiooniagentuuri alluvuses, ja mida juhib Leedu Vabariigi Majandus- ja Innovatsiooniministeerium. See loodi ettevõtluse edendamiseks, äriarengu toetamiseks ja ekspordi soodustamiseks.
  • Startup Lithuania kogub andmeid Leedu idufirmade kohta, konsulteerib idufirmade asutajatega, haldab Startup Visa Lithuania’t ning juhib veebipõhist eelkiirendusprogrammi Startup Guide ja Accelerator, mida toetab Plug and Play. Samuti korraldatakse erinevaid ettevõtlusüritusi, nagu Startup Fair ja töötubasid.
  • “Startup Fair. Pulse 2024” ja Startup Pitch Battle üritusele saab registreeruda SIIN.
Head Uudised GoodNews