1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TARBIJASÄUTS #7: mida on mänguasjade soetamisel oluline meeles pidada?
TARBIJASÄUTS #7: mida on mänguasjade soetamisel oluline meeles pidada?

TARBIJASÄUTS #7: mida on mänguasjade soetamisel oluline meeles pidada?

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelvalve Amet on loonud lühivideote sarja „tarbijasäuts“, kus räägitakse erinevatel tarbijatele olulistel teemadel. Seitsmes tarbijasäuts räägib, mida on mänguasjade soetamise puhul oluline meeles pidada.
Millist infot peab jälgima toote pakendil? Kui oluline on mänguasjale mõeldud vanusepiirang? Teemat selgitab TTJA tooteohutuse talituse juhataja Jana Baljutis-Kütt.

Mängimine on lapse jaoks lõbus ja arendav tegevus. Selleks, et see oleks talle ka ohutu, saad sina palju ära teha.

Jälgi, et mänguasjal või selle pakendil oleksid vastavusmärgis ning tootja andmed. Vastavusmärgis koosneb tähtedest C ja E ning see on tootja kinnitus, et mänguasi vastab ohutusnõuetele. Kui mänguasjal CE-märgist ei ole või see on vale kujuga, jäta see parem ostmata.
Pane tähele, et kui mänguasja kasutamisele on seatud vanusepiirang, siis tuleb sellest kinni pidada.

Alla 3-aastastele lastele mõeldud mänguasi ei tohi sisaldada väikeseid osi ning peab jääma terveks ka siis, kui väikelaps seda närib, lutsutab või loobib. Suuremate laste mänguasjadele selliseid nõudeid ei ole, mistõttu võib selline mänguasi väikelapse käes kergesti katki minna. Tekkinud tükid või kättesaadavaks muutunud patareid võivad sattuda suhu või hingamisteedesse ning sellisel juhul on vaja juba arstide kiiret sekkumist.

Lisaks võivad suurematele lastele mõeldud mänguasjad peita väiksemate jaoks veel mitmeid ohte, mida ei pruugi silmaga näha.

Tutvu mänguasjale lisatud kasutajateabe ja hoiatustega. Järgi juhiseid ja piiranguid, nii on mängimine lõbusam ja lapsele ohutum.

Head Uudised GoodNews